Da ne izgubite živce: Šest dobrih saveta za mame koje rade od kućeKad istovremeno imate ulogu roditelja, nastavnika i zaposlenog, a to sve u četiri zida!
Verovatno već nedeljama pokušavate da žonglirate sa raznoraznim ulogama koje umate u svom domu – uloga roditelja, nastavnika, zaposlenog.

Ako ste i vi već na ivici živaca i brojite dane kada će doći kraj ovoj „pošasti“, vreme je da promenite pogled na celu situaciju. Evo šest zanimljivih i korisnih saveta koji će pomoći da rad od kuće sa decom bude manje stresan.

1. Opustite raspored

Verovatno ste napravili uredan, tačan i kompletan raspored i uspeli ste da ga se držite punih 25 minuta. A onda, sve se urušilo i shvatate da već sat vremena sedite sa detetom na podu i igrate se. I to je sasvim OK. Striktan raspored stvara dodatni stres i pritisak u već dovoljno teškoj situaciji. S vremena na vreme se opustite i vi i deca, to će vam dati dodatnu energiju i volju da se posvetite narednom radnom zadatku.

2. Dajte klincima zaduženja 

Postavljanje granica sa starijom decom zaista može da uspe, međutim, reći mlađima da od 10 do 13 morate da budete u ‘kancelariji’ teško da će imati odgovarajuću reakciju. Da se ne biste susreli sa izlivima besa i suzama, naučite da delegirate. Kada imate važan posao koji morate da odradite bez ometanja, sakrijte lego kockice po kući i dajte detetu zadatak da ih sve pronađe. Dobićete na vremenu.Nije loša ideja ni da ih „uposlite“  kao asistente koji imaju obavezu i u roku od pola sata nešto nacrtaju. Ako im postavite tajmere, biće im zabavnije i ozbiljnije će se posvetiti. Naravno, ukoliko vaš partner ne radi, biće vam nogo lakše jer će on moći da se posveti deci. 

3. Pošaljite ih na virtuelna putovanja

Mnogi muzeji i zoološki vrtovi pružaju priliku virtuelnog obilaska, tako da imate priliku da ekrane iskoristite na najbolji mogući način. Da, možete obići Luvr, prošetati raznoraznim delovim sveta, pa čak i videti kako je na Marsu.

4. Bonusi

Kako svi najbolje radimo kad samo stimulisani, kada dobijemo neku vrtu bonusa, tako je i sa decom. Ako vam je preko potrebno kvalitetno radno vreme, sasvim je u redu da posegnete za ‘očajničkim’ merama i obećate klincima neku povlasticu, kao na primer sat vremena za igranje igrica na telefonu. Pod uslovom da budu mirni u periodu koji vam odgovara.

5. Duge kupke kupuju vreme

Ako deca obožavaju kupke, iskorisite to vreme, makar i deset minuta, da uradite nešto korisno. Ovaj put ih pustite da se brčkaju malo duže, ništa loše nema u tome.

6. Pohvalite sebe

Da, nekada ovo, pored svega što ste uradili u toku dana, zaista mnogo znači. Rad od kuće dok ste okruženi klincima zaista može biti težak, zaslužili ste da sebe nazovete radnikom meseca.

Yu mama/ Mondo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *