Dodeljena odlikovanja povodom Dana državnosti Republike Srbije

15.02.2022.god. Povodom Dana državnosti Republike Srbije koji se obelezava na praznik Sretenja Gospodnjeg na centralnoj ceremoniji u Palati Srbija u Beogradu dodeljena su priznanja najzaslužnijima. Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog koji se nalazi u eparhiji vranjskoj, odlikovan je Sretenjskim ordenom prvog stepena a zbog naročite zasluge u očuvanju i negovanju pravoslavlja i tradicije srpskog naroda kao i velikog jubileja 950 godina postojanja.

U intervjuu za naš portal visokoprepodobni arhimandrit mr Metodije (Marković) ističe posebnu važnost ovog manastira ne samo za jug naše lepe Srbije već i za celokupni srpski narod i pravoslavni svet.

“Odlikovanje naše najstarije srpske svetinje sretenjskim ordenom prvog stepena od velike je važnosti za naš manastir jer je pored svoje duhovne misije koju vekovima vrši, od vrha države je prepoznat i njegov značaj za naš narod i državu kao nacionalni stožer, a posebnu ulogu ova svetinja je imala u oslobodilačkim ratovima i borbama za oslobođenje. Iz istih razloga je povodom dva velika jubileja – deveti i po vekova postojanja i 7 vekova od smrti drugog ktitora manastira svetog Kralja Milutina, predsednik države gospodin Aleksandar Vučić bio je pokrovitelj centralne proslave u junu 2021. g. Ovom prilikom zahvaljujem gospodinu predsedniku na ukazanoj časti i poverenju.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *