Gimnazija “Svetozar Marković u Surdulici slavi dan škole


Svečanom priredbom učenika Gimnazije u sali SKC-a počeo je program obeležavanja dana škole.

Zatim će uslediti podela “Vukovih” nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i novčanih nagrada učenicima Gimnazije koji su postigli zapažene rezultate na Okružnim i Republičkim takmičenjima u šk.2020/2021.

Završetak ceremonije biće upriličen svečanom večerom.

Gimnazija u Surdulici počinje sa radom prvi put posle Prvog svetskog rata, 1921. godine, kao Građanska škola. Tokom naredne godine postavljen je kamen-temeljac za izgradnju buduće spomen-gimnazije sa spomen-kosturnicom ispred crkve Sv. Đorđa u znak sećanja na žrtve bugarskog terora, njih 20.000 do 30.000 po rečima i izveštaju međunarodne komisije na čelu sa doktorom Arčibaldom Rajsom, iz jugoistočne Srbije i sa Kosova i Metohije, naznačeno je na fb profilu Gimnazije.

Temelje su postavili Ivan Ribar, predsednik Narodne Skupštine, Ljuba Davidović, predsednik Vlade Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u prisustvu dvadeset narodnih poslanika i brojnih građana Surdulice.

Svečano otvaranje Gimnazije sa spomen-kosturnicom bilo je 24. avgusta 1924. godine. Svečanom otvaranju su prisustvovali patrijarh srpski Dimitrije i kralj Aleksandar I Karađorđević sa suprugom, kraljicom Marijom.

Postojeća Gimnazija je radila sve do 1961/62. kada je preseljena u novu zgradu, gde se i sada nalazi pod nazivom Poljoprivredno-šumarska škola ,,Josif Pančić”, zajedno sa obnovljenom surduličkom gimnazijom ,,Svetozar Marković”. Gašenje Stare surduličke gimnazije uslovilo je otvaranje još jedne surduličke srednje škole, odnosno na temeljima Gimnazije nastala je 1962. godine Tehnička škola koja se i danas nalazi u staroj gimnazijskoj zgradi.

Ponovno otvaranje škole uslovilo je 1. septembra 1990. godine.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *