INTERVJU: Miloš Milanović, poverenik MO Levosoje OO SNS Bujanovac

Foto: PČINJSKI 017 – PORTAL

BUJANOVAC, 19. avgust 2019. (PČINJSKI 017 – PORTAL) – U okviru stranačkih aktivnosti razgovora sa građanima, poverenik MO Levosoje Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Bujanovcu Miloš Milanović, govori o razvoju poljoprivrede i poljoprivrednih zadruga u Opštini Bujanovac.

RAZVOJ POLJOPRIVREDE I POLJOPRIVREDNIH ZADRUGA U OPŠTINI BUJANOVAC

– Radim kao nastavnik u školi, ali se par godina unazad bavim poljoprivredom i mogu da kažem da spadam u red solidnih poljoprivrednika. Pošto sebe mogu da svrstam u solidne poljoprivrednike, znam koliko je teško poljoprivrednicima u našem kraju. Na kraju kada se podvuče crta uvek smo na pozitivnoj nuli, ako i to što smo uradili ne dotuče grad.

Zato je nužno da kao poljoprivredni proizvođači težimo finalnom proizvodu, a ne da svoje proizvode prodajemo kao sirovinsku osnovu. Za naše probleme zna Republika Srbija, na čelu sa Aleksandrom Vučićem i izdvojila je novac u vidu bespovratnih sredstava za poljoprivredne zadruge.

Foto: OO SNS Bujanovac

Poljoprivredna zadruga  je dobrovoljno, otvoreno, samostalno društvo kojim upravljaju njeni članovi, a svojim radom i drugim aktivnostima ili korišćenjem njenih usluga, na temelju zajedništva i uzajamne pomoći ostvaruju svoje pojedinačne i zajedničke interese u ostvarivanju ciljeva zbog kojih je zadruga osnovana. Članovi zadruge su osobe koje neposredno učestvuju u njenom radu, koriste njene usluge ili na drugi način učestvuje u ostvarivanju ciljeva zbog kojih je zadruga osnovana.

Mi kao mali poljoprivredni proizvođači često ne možemo da pariramo na tržištu i da budemo uspešni ,već to iskorišćavaju nakupci ili kako ih mi zovemo matrapazi. Umesto da svako od nas sam nabavlja repromaterijal na malo, zadruga bi nabavljala na veliko, a to bi u svakom slucaju bilo dosta povoljnije. Takođe, mi kao pojedinačni poljoprivredni proizvođači imamo male kapacitete proizvodnje koji nisu zanimljivi velikim partnerima na tržištu, ali kada zadruga distribuira zajedničke proizvode, ona postaje veći poslovni subjekt. Što je više zadrugara to je više kvalitetnijh proizvoda i zato je svakoj zadruzi u interesu primanje novih članova. O ovoj temi moze puno da se piše, mada dovoljno je reći da jedna Francuska ili Finska, koje spadaju u red bogatih zemalja, imaju poljoprivredne zadruge.

Zato smatram da poljoprivredne zadruge treba da zažive i u našoj zemlji, odnosno u našem kraju. Ovim putem bih želeo da pozovem sve stanovnike Opštine Bujanovac, koji se bavi poljoprivredom ili želi da se bave, da razmisljaju o zadruzi i da što pre to sprovedemo u delo. Prilikom osnivanja poljoprivrednih zadruga imaćemo i punu podršku narodnog poslanika Nenada Mitrovića. Biće bolje za sve nas. Čak je i Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić naglasio da se više pažnje posveti Pčinjskom okrugu i mislim da je ovo prilika koju ne treba propustiti – ističe Milanović.

Piše: Nenad Tasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *