INTERVJU ZA POSAO: Tri najčešća pitanja i tri najbolja odgovora„Želite da budete autentični, ali morate se i ‘prodati’“, kaže Viki Oliver (Vicky Oliver), stručnjak za poslovno usmeravanje.

Ona daje odgovore na tri najčešća pitanja na razgovoru za posao na kojima kandidati najčešće ‘padnu’:

Zašto ste otpušteni s prethodnog radnog mesta?

Nositi se sa otkazom je teško samo po sebi, a kada vas neko pita o detaljima, može biti teško ne prepustiti se negativnim osećajima.

„Budite iskreni, ali prikažite razlog otkaza na način koji vama odgovara“, savetuje Oliver.

Ključ je fokusirati se na pozitivno i govoriti o veštinama koje ste naučili na prethodnom radnom mestu. Nemojte pokazivati ljutnju ili negativne emocije kada govorite o bivšem poslodavcu.

„Jesu li i vaše kolege dobile otkaz? Setite se još nekih stavki koje mogu prikazati vaš otkaz u što boljem svetlu“, savetuje Oliver.

Zašto baš vi?

Ovo pitanje može delovati kao uvreda, ali ne smete ga tako doživljavati. Kada vas potencijalni poslodavac upita „Što vas čini savršenim kandidatom za ovu poziciju?“, nemojte zauzeti obrambeni stav već shvatite ovo kao najbolju priliku da se ‘prodate’.

„Poslodavci postavljaju ovo pitanje jer žele čuti zašto zapravo želite da radite u njihovoj kompaniji. Nemojte se uznemiravati, samo odgovorite na pitanje“, kaže Oliver.

Pre intervjua pripremite listu vaših kvaliteta i veština te uz svaku navedite i primer kako bi pokazali što sve možete.

Ako sada nazovem vašeg bivšeg šefa, što će mi reći o vama?

„Priznajem, ovo je podbadanje. Ali, nemojte da se uzrujavate. Imajte na umu da vas poslodavci žele testirati kako reagujete pod pritiskom“, objašnjava Oliver.

Kada odgovarate na ovo pitanje, dobro razmislite što bi vaš bivši šef rekao o vama i zašto.

Izvor: BIZLife, Express.hr

Foto: Pixabay

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *