Kisić Tepavčević: Još dugo ćemo se boriti sa virusom

U našoj zemlji može funkcionisati jedino srpski model borbe protiv koronevirusa, a taj model je zasnovan na dokazima i indikatorima prema kojima se radi sve ono što je najbolje za čitavu našu populaciju i zdravlje našeg naroda, navela je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević. Direktor KBC “Zvezdara” Petar Svorca navodi da je u toj ustanovi trenutno smešteno smešteno 346, a da se 18 nalazi u teškom stanju.Darija Kisić Tepavčević navodi da se sve preporuke donose u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i indikatorima kojima raspolažu.

Navela je da je u početnoj fazi primenjen konzervativan i restriktivan model, sa ciljem da se čuvaju najugoroženiji, da se sačuva naše najstarije stanovništvo, u čemu se uspelo.

“Za to vreme ojačani su kapaciteti zdravstvenog sistema, kada je u pitanju broj bolnica, privremenih bolnica, laboratorija, broj testova. Kada su nastupili vremenski uslovi za koje se mislilo u jednom momentu da će smanjiti transmisiju virusa, i epidemoloških indikatora, ne samo u našoj zemlji već u regionu i celoj Evropi došlo je do popuštanja restriktivnih mera”, objasnila je Kisić Tepavčevićeva.

Kako je navela, očigledno je da ćemo se dosta dugo boriti sa virusom, i zato smo prešli na aspekt lične odgovornosti.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se trenutno protiv korone borimo po principu švedskog modela, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” je rekla da u našoj zemlji može da bude borba samo po srpskom modelu, a ne ni po kineskom, ni po švedskom.

“Apsolutno svako od nas mora da preuzme svoju ulogu. Nećemo pričati o kineskom, švedskom modelu, već našem modelu, zasnovanom na dokazima i na indikatorima, tako da su sve preporuke isključivo iz toga proizašle”, napomenula je Kisić Tepavčevićeva.

Napominje da je pandemija uzela maha u celom svetu, te da je jedini put da pobedimo koronavirus da se svi ponašamo kao da smo zaraženi. 

RTS

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *