
Ukoliko želite da pojedete nešto neobično i ukusno, nešto što će probuditi sva vaša čula i pružiti nezaboravno iskustvo vašim nepcima, onda jednostavno morate da probate komplet lepinju. Jelo karakteristično za Zlatibor i Užice, jednostavno će vas očarati. Uverite se sami!
Sastojci:
- sveža lepinja,
- stari kajmak,
- jaje
- pretop
- komplet lepinja
Priprema:
Lepinja se zaseče po horizontali sa blagim udubljenjem prema sredini, tako da bude otprilike kao posuda a gornji deo kao poklopac. Donji deo se premaže kajmakom. Jaje se umuti i prelije preko kajmaka.
Zatim se donji deo lepinje stavi u zagrejanu peċnicu i peče oko 10 minuta (zavisno od toga da li volite “življu” ili “rešiju” lepinju). Poklopac se stavi u peċnicu neposredno pred izvlačenje lepinje da se zagreje.
Nakon pečenja, lepinja se izvadi iz peċnice i prelije zagrejanim pretopom koji se dobija tako što se uhvati mast posle pečenja jagnjeta i praseta, pomeša i ostavi da se ohladi.