Komplet lepinja, daleko od obične lepinje



Ukoliko želite da pojedete nešto neobično i ukusno, nešto što će probuditi sva vaša čula i pružiti nezaboravno iskustvo vašim nepcima, onda jednostavno morate da probate komplet lepinju. Jelo karakteristično za Zlatibor i Užice, jednostavno će vas očarati. Uverite se sami!

Sastojci:

  • sveža lepinja,
  • stari kajmak,
  • jaje
  • pretop
  • komplet lepinja

Priprema:

Lepinja se zaseče po horizontali sa blagim udubljenjem prema sredini, tako da bude otprilike kao posuda a gornji deo kao poklopac. Donji deo se premaže kajmakom. Jaje se umuti i prelije preko kajmaka.

Zatim se donji deo lepinje stavi u zagrejanu peċnicu i peče oko 10 minuta (zavisno od toga da li volite “življu” ili “rešiju” lepinju). Poklopac se stavi u peċnicu neposredno pred izvlačenje lepinje da se zagreje.

Nakon pečenja, lepinja se izvadi iz peċnice i prelije zagrejanim pretopom koji se dobija tako što se uhvati mast posle pečenja jagnjeta i praseta, pomeša i ostavi da se ohladi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *