Konkursi NSZ za 2024. godinu

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 12 javnih poziva putem kojih će, kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenim licima, u mere aktivne politike zapošljavanja biti uključeno više od 23.000 lica. Za ove namene planirano je izdvajanje 7,75 milijardi dinara.

Dodatna sredstva za finansiranje mera aktivne politike zapošljavanja biće obezbeđena i od strane lokalnih samouprava, kako kroz zajedničko finansiranje sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, tako i kroz samostalno finansiranje, uz tehničku podršku NSZ.

Kao i prethodnih godina, težište će biti na teže zapošljivim kategorijama nezaposlenih građana u koje spadaju: mladi u domskom smeštaju, hraniteljskim porodicama i starateljskim porodicama, lica bez završenog srednjeg obrazovanja i lica koja su završila funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, stariji od 50 godina, Romi i Romkinje, osobe sa invaliditetom (OSI), korisnici novčane socijalne pomoći, lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih duže od 12 meseci i žrtve porodičnog nasilja.

Većina javnih poziva biće otvorena do 29. novembra 2024. godine, dok je rok za podnošenje zahteva za pojedine mere namenjene osobama sa invaliditetom 31. decembar 2024. godine. Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje biće otvoren do 15. maja, dok je javni poziv za učešće u finansiranju mere obuka za potrebe poslodavca za zaposlenog na raspolaganju do 31. oktobra ove godine.

Zahtevi za učešće u merama podnose se nadležnim organizacionim jedinicama Nacionalne službe za zapošljavanje, prema mestu rada lica ili sedištu poslodavca, neposredno, putem pošte ili elektronskim putem.

Mera stručne prakse u 2024. godini

Mera sticanja praktičnih znanja

Mera pripravništva za mlade sa srednjim obrazovanjem u 2024. godini

Mera pripravništva za mlade sa visokim obrazovanjem u 2024. godini

Mera obuka na zahtev poslodavca u 2024. godini

Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih u 2024. godini

Radna aktivacija osoba sa invaliditetom u 2024. godini

Mera obuka za potrebe poslodavca za zaposlenog u 2024. godini.

Refundacija troškova podrške osobama sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima u 2024. godini.

Subvencija zarade za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva u 2024. godini

Mera subvencija za samozapošljavanje nezaposlenih lica u 2024. godini

Mera subvencija za samozapošljavanje nezaposlenih pripadnika romske nacionalnosti u 2024. godini

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *