Mali maturanti : Polaganje rezervnog testa iz matematike danas


Mali maturanti danas polažu rezervni test iz matematike. Polaganje je zakazano za 9 časova.

Ovo je treći i poslednji test koji osmaci polažu u okviru male mature, i koji je trebalo da bude održan u utorak, ali su se veče pred polaganje zadaci pojavili na društvenim mrežama.

Osmaci su u ponedeljak polagali završni test iz srpskog odnosno maternjeg jezika, i sve je prošlo bez ikakvih problema, da bi se istog dana, a veče pred polaganje testa iz matematike, u javnosti pojavili rukom pisana rešenja testa koji su kružili društvenim mrežama.

Rezervni zadaci našli su se pred đacima i juče, na kombinovanom ispitu, što je učinjeno iz predostrožnosti.

Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da „zarade“ maksimum 60 bodova, a mala matura položena bez greške donosi preostalih 40 poena. Test iz srpskog jezika i matematike „vrede“ po 13 bodova, kombinovani test 14, a zadaci u okviru svakog testa podeljeni su po težini. 

Preliminarni rezultati završnih ispita očekuju ih već u petak, 21. juna od 8 časova, a biće istaknuti u osnovnim školama. Prijem žalbi i rešavanje žalbi učenika na preliminarne rezultate završnog ispita, planiran je za subotu, 22. jun od 8 do 16 časova u osnovnim školama, a dva dana kasnije, u ponedeljak, i u okružnim komisijama.

 Konačni rezultati male mature biće objavljeni u četvrtak, 27. juna, do 8 časova ujutru, nakon čega naredna dva dana sledi popunjavanje i predaja lista želja, što će učenici činiti u svojim matičnim osnovnim školama. 

U koju srednju školu su primljeni, saznaće sedmog jula, a sledeća dva dana planirana su za upis.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *