MAMURNI STE? Evo šta nikako ne treba da uzimate, a šta najviše pomažeGotovo da nema osobe koja posle alkoholisane noći, ujutru ne posegne za jakom crnom kafom ili nekim od poznatih prirodnih lekova protiv mamurluka.

Bujanovacka Banja


Decenijama unazad sok od paradajza smatran je najboljim „lekom“ za ovo stanje,  a sada se pojavio jedan još moćniji!

Kruška, limeta i kokosova voda kad se pomešaju zajedno čine čuda kada preterate s alkoholom, tvrde naučnici sa Instituta za hemijsku tehnologiju u Mumbaiju.

Zašto baš te tri namirnice? Zato što njihova kombinacija ubrzavu dva enzima – ADH i ALDH za čak 70 posto. Na ovaj način se ubrzava i proces mamurluka, pa tako on brže i prolazi.

Drugi razlog je što je ova kombinacija voća i vode zapravo vrlo ukusna. Takođe, stručnjaci kažu da je najbolje da ovaj napitak uzimate uz sir, paradajz i krastavac, jer se tako pojačava njegovo dejstvo.  Idealna srazmera namirnica u napitku iznosi – 65 % kruške, 25 % limete i 10 % kokosove vode.

Kako nastaje mamurluk?

Alkohol se u telu pretvara u acetaldehid ili etanal, a njegovo nagomilavanje uzrokuje mamurluk. Prirodni enzimi poput ADH kojeg ima u jetri i enzima ALDH kojeg ima u jetri, bubrezima i plućima, imaju sposobnost da „brišu“ etanal. Problem je što ne deluju uvek dovoljno brzo. Tu na scenu stupa mešavina kruške, limete i kokosove vode.

Studija je takođe pokazala i da je kafa zapravo najgore piće za mamurluk, da ga čak pojačava i produžava, kao i da zeleni i crni čajevi samo neznatno pomažu kod ovog stanja.

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *