Najvažniji saveti za renoviranje stana

Ako planirate da promenite pojedine komponente stana ili da ga kompletno renovirate, bilo bi dobro da se za to pripremite i da napravite plan. Može biti neugodno ako počnete sa renoviranjem, pa na pola posla shvatite da nešto ne valja i da niste razmišljali na vreme.

Verovatno imate ideju šta biste želeli da preuredite, da promenite neke delove koji su dotrajali itd. Međutim, nekoliko najčešćih svari koje su predmet renoviranja stana su krečenje, zamena poda, zamena prozora, vrata, a uz to ide i kupovina nekog dela bele tehnike.

U daljem tekstu ćemo navesti savete kako da na najbolji način renovirate pojedine delove stana, što vi možete uklopiti sa renoviranjem ostalih elemenata onako kako vama odgovara.

Renoviranje poda kao jedan od najzahtevnijih zadataka

Bez obzira na to koju vrstu poda trenutno imate, prvo što treba da uradite je da definišete koju ćete vrstu poda postaviti. Da li postavljate pločice, laminat, parket ili brodski pod, vaš plan i organizacija se mogu razlikovati, tako da je važno odlučiti se na početku.

Bitno je da se konsultujete sa majstorom ili sa prodavcima građevinskog materijala i da odaberete kvalitetan materijal. Ako želite laminat, da to bude savršen laminat za vaš dom, ako su u pitanju pločice, da to budu najbolje pločice. Takođe će vam biti potreban savet i oko količine koja vam je potrebna.

Trajnost poda je od suštinske važnosti i o tome treba misliti. Bilo bi dobro imati u vidu koliku težinu će trpeti i koliko je prometno mesto na kome ga postavljate. Sa druge strane postavljanje pojedinih vrsta podova, kao što je laminat, možete izvesti sami. Međutim, budite oprezni da ne napravite grešku koju ćete trpeti narednih desetak godina.

Krečenje zidova nije samo krečenje

Pre krečenja, bitno je da odlučite koje ćete zidove i u koju boju krečiti. Ukoliko je potrebna popravka nekog zida, krpljenje ili nešto slično, to ćete uraditi prvo. Takođe, pre početka bilo kakvih radova zaštitite pod, nameštaj i ostale predmete u stanu od prljanja farbom.

Sledi pranje zidova koje je od velike važnosti, jer se farba neće primiti kako treba ako su zidovi masni ili prašnjavi. Zidove možete oprati nakvašenim sunđerom, kružnim pokretima, kao kad ribate nešto i sačekati da se osuše. Kada su zidovi potpuno suvi, nanosi se osnovna farba (bela) da bi zadržala vlagu, napravila podlogu za glavnu farbu i zaštitila je.

Nanošenje glavne boje treba uraditi u nekoliko slojeva, odnosno 2 do 4 sloja. Treba oceniti da li je sve ravnomerno okrečeno, da li se vide tragovi valjka i prema tome preći još jedan put ako je potrebno. U zavisnosti od prethodne boje zidova, može biti lakše ili teže da se nova boja primi, odnosno da dobije ton koji ste želeli.

Zamena prozora ili vrata traje duže nego što mislimo

Zamena vrata i prozora deluje kao sitan detalj kada posmatramo kuću u celini, ali je to u suštini vrlo zahtevan posao. Prozori i spoljna vrata su takođe i otvori prema spoljašnjosti, tako da kad počnemo sa zamenom, moramo je brzo završiti. Pogotovo ako je reč o nekim hladnijim krajevima u kojima i u toku leta, temperatura znatno opada noću.

Zamena prozora nije samo zamena stakla ili okvira i dobijanje novijeg i modernijeg izgleda. To može promeniti količinu svetlosti i način na koji svež vazduh ulazi u vaš dom, potpuno menjajući osećaj i miris u sobi.

Ovim možete oživeti prostor u kome boravite, ako uradite sve na pravi način i napravite dobar izbor.

Izaberite materijale za vrata, okvire prozora i štokove. Sve isplanirajte na vreme, da vam sve bude pri ruci kada počnete sa radom. Izmerite dimenzije i njima posvetite posebnu pažnju, jer je to greška koja se teško ispravlja.

Svi ostali poduhvati pri renoviranju stana ili kuće

Svi radovi pri renoviranju, generalno, treba dobro da se isplaniraju, da se nacrta na papiru precizno kako će šta izgledati i da se ispišu koraci po kojima će se ići. Nešto najgore što možete sebi da priredite je da nakon uloženih sretstava, vremena i truda shvatite da niste o nečemo razmišljali na vreme i da zbog toga morate ponovo da radite istu stvar.

Ukoliko kombinujete renoviranje više elemenata, naravno krečenje ćete ostaviti posle zamene prozora i vrata. Zamena poda i krečenje su nešto nezgodniji za odluku, šta će biti poslednje na listi zadataka. 

Obično ljudi prvo okreče zidove i plafon, pa onda ostave radnje poput zamene poda za kasnije, da se nešto ne bi umazalo farbom. Međutim, zbog toga se često dešava da se sveže ofarban zid ošteti, zakači ili isprlja pa ga treba ponovo prekrečiti na tim mestima, za šta je najbolje sačuvati malo farbe od prvobitnog krečenja.

Promena garniture, ormarića, drvenih stepenica ili rušenje gipsanih zidova spada u preuređivanje stana i potpuno može promeniti njegov izgled, na bolje ili na lošije, zato budite oprezni pri sprovođenju svih promena u stanu. Šta god da menjate gledajte da ga menjate na bolje.

Foto: pexels

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *