Najveće zablude o hraniInformacije o namirnicama koje se mogu pronaći na internetu na vrhu su liste po netačnosti. One su neproverene i nedostaje im naučno objašnjenje. Cilj je da se stvori lažna uzbuna u javnosti, te naškodi ugledu nekog brenda, proizvoda ili osobe. Stoga smo se potrudili da vam u današnjem tekstu otklonimo zablude i pomognemo da se snađete u svetu lažnih vesti koje kruže.

Smeđi šećer je zdraviji od belog jer je prirodniji

Čak 80 do 90 procenata sastojaka smeđeg šećera isto je kao kod belog. Ostatak čine voda, minerali kalijum, kalcijum, natrijum i gvožđe, vitamini B grupe, te fenoli. Beli šećer je disaharid koji nastaje od glukoze i fruktoze. Sa druge strane, smeđi šećer je ništa drugo do obrađen sok šećerne trske. Stoga, velike razlike zapravo ni nema.

Oznaka EKO znači da je namirnica zdravija od obične

Ovo je jedna od najvećih zabluda modernog vremena, jer se oznaka odnosi na uticaj na životnu sredinu, ne na kvalitet ploda. U gajenju voća i povrća koriste se odobreni fitosanitarni proizvodi, a kada su u pitanju mesni proizvodi, ne primenjuju se ni antibiotici, ni hormoni.

Zapakovana i zaleđena hrana lošijeg je kvaliteta

Ovo široko rasprostranjeno verovanje važi jedino za konzerviranu hranu, kojoj se dodaju aditivi da bi duže očuvala svežinu. Kada je u pitanju zaleđeno povrće, ono je delimično obrađeno pre pakovanja, te se neki od dragocenih sastojaka zadrže, a neki izgube. To ne znači da te namirnice nisu zdrave, naprotiv, predstavljaju odličnu brzu alternativu svežim plodovima.

Veterinarska Stanica Bujanovac


Limunov sok pročišćava organizam

Limun nam možda pomaže u čišćenju organizma, ali to onda čine i druge namirnice. Takođe, ne postoji naučna potvrda da limun sadrži sastojak koji ima takvo dejstvo. Redovna upotreba limuna ne znači i poboljšanje zdravlja, tu ulogu imaju 3 organa: jetra, bubrezi i pluća. Oni bez prestanka pročišćavaju telo i održavaju zdravlje bez većih problema.

Superhrana postoji

Nijednoj namirnici ne možemo pripisati ovaj epitet. Sočivo se smatra izuzetno zdravim, ali nijedno istraživanje nije potvrdilo ovo verovanje. Čak i da postoji superhrana, trebalo bi je jesti svakodnevno, da bismo imali koristi od svih tih navedenih blagodeti.

Bivoda Bujanovac


Mleko bez laktoze je manje masno

Prisustvo laktoze u mleku ne utiče na njegovu masnoću. Laktoza je prost šećer koji nastaje kombinacijom 2 monosaharida, glukoze i galaktoze. Mleko bez laktoze umesto disaharida sadrži slobodne monosaharide. Kada se napravi računica, količina šećera u oba tipa mleka je ista, kao i njihova hranljiva vrednost.

City Magazine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *