Narodna stranka traži otvaranje mađarskog konzulata u VranjuNakon što je je u javnosti Vranje proglašeno za grad Mađara zbog nezvaničnih rezultata izbora po kojima je Savez vojvođanskih Mađara u ovom gradu treći sa osvojenih preko 1.200 glasova, Gradski odbor Narodne stranke Vranje uputio je Vladi Srbije inicijativu za otvaranje mađarskog konzulata u Vranju.

Zvaničnih rezultata parlamentarnih izbora u Vranju još nema, ali na društvenim mrežama je vest o velikom broju glasova za SVM odjeknula, pa su uveliko i krenule šale.

U šali ili ne, tek Gradski odbor Narodne stranke Vranje je Vladi Srbije uputio inicijativu za otvaranje konzulata Mađarske u Vranju, s tim da, kako saopštavaju, konzulat ima ispostavu u selu Neradovac, kao najvećem uporištu Mađara u Vranju.

Iako sami meštani sela Donji Neradovac kažu da su većinski glasali za Srpsku naprednu stranku, dok ne bude zvaničnih rezultata, oni su već okarekterisani u javnosti kao mađarsko selo, iako su od mađarske granice udaljeni preko 540 kilometara.

Od Vlade Srbije traže da ovu inicijativi uzme u obzir i omogući, kako kažu, sugrađanima mađarske nacionalnosti sva prava koja kao pripadnici manjinske zajednice u Srbiji uživaju.

Podsetimo, iako se prema poslednjem popisu iz 2011. godine u ovom gradu 6 građana izjasnilo da je mađarske nacionalnosti, Vranje je u javnosti već označen kao grad Mađara jer je, prema nezvaničnim rezultatima, lista Saveza vojvođanskih Mađara osvojila 3. mesto po broju glasova za narodne poslanike u ovom gradu i nalazi se iza SNS-a i SPS-a.

Južne vesti

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *