Nije naivno: Kako spavanje kraj osobe koja hrče šteti vašem zdravlju



Ponekad se spavanje kraj osobe koja hrče čini kao „nemoguća misija“. Taman vas uhvati san, a „testerisanje“ počne… I tu je kraj vašem spavanju. Pokušavate da probudite osobu kraj sebe, naterate je da se okrene na bok, povlačite za nožni palac… Ništa ne pomaže.

Pored osećaja nervoze, hrkanje osobe s kojom spavate može izazvati i niz ozbiljnijih zdravstvnih problema, kažu stručnjaci.

Ukoliko ste neprestano izloženu ovoj vrsti buke, povećava se rizik od pojave anksioznosti i depresije, od razvoja gojaznosti, pa čak se uvećavaju i šanse za doživite moždani udar,kažu naučnici.

Neispavanost, tačnije loš san pojačavaju stres, izazivaju upale, utiču na apetit i slabi imunološki sistemom, a negativno utiču i na odnos sa partnerom (ovi parovi se češće svađaju).

Veterinarska Stanica Bujanovac


Kanadski univerzitet sproveo je studiju kako bi utvrdio uticaj hrkanja na sluh, koristeći četiri para kod kojih je jedna osoba u vezi imala jaku apneju (kratkotrajni prekid spoljašnjeg disanja) u snu.

I dok jak zvuk „testerisanja“ nije uticao na sluh „hrkača“, 100% njihovih partnera pretrpelo je oštećenje sluha ekvivalentno spavanju pored industrijske mašine, posebno u uhu koje je bilo bliže partneru.

Ustanovljeno je i da ova vrsta buke takođe može da povisi krvni pritisak.

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *