Iako pojedincima odricanje od pojedinih namirnica ne pada teško, drugima to predstavlja pravi izazov. Određena grupa ljudi voli namirnice koje se smatraju zdravima, dok je nekima prilično teško da voće i povrće recimo, uvrste u svoj svakodnevni meni.
Godinama slušamo da su ugljeni hidrati i masti ozloglašena grupa namirnica i da bi ih trebalo u potpunosti izbaciti ili bar svesti na minimum, nutricionista Marija Đurković kaže da to nikako nije slučaj.
“ Kada kažem da ne bi trebalo izbaciti iz ishrane ugljene hidrate poput hleba, krompira, pirinča ili da telu ne uskraćujete meso i zdrave masti, taj apel nije bez razloga“, naglašava nutricionista za Telegraf.
Ona ističe da svaka grupa makronutrijenata odnosno proteini, ugljeni hidrati i masti, imaju svoju ulogu u našem zdravlju i u normalnom funkcionisanju tela, pa i u mršavljenju.
“ Proteini su ti koji telu obezbeđuju pravilan rast i razvoj, ugljeni hidrati nam daju energiju, kako bismo mogli normalno da funkcionišemo tokom dana, a masti – prvenstveno one zdrave (nezasićene) podržavaju normalan rad ćelija našeg tela i takođe nam obezbeđuju energiju“ kaže Đurković.
Ona, ipak, naglašava da iako neophodne sve tri grupe makronutrijenata, telu nisu potrebne u istoj količini.
„Preporuke se ne daju paušalno, jer je prema novijim naučnim studijama taj raspon mnogo veći nego šti je ranije bio i precizno je moguće odrediti samo individualnim pregledom“, zaključuje ona.
Foto: Pexels