Obeležen Dan pobede nad fašizmom u Vranju


Povodom obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, na platou ispred Spomenika revoluciji održan je komemorativni skup i položeni venci i cveće. Na skupu je govorio gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, podsetivši na svetski sukob, koji je trajao šest godina i odneo preko 80 miliona života, uz daleko veći broj ranjenih.

,,Iako se istorijski podaci razlikuju zavisno od izvora, nacistički zločini u Evropi, pažljivo su planirani. Takozvano „Jevrejsko pitanje“, odnosno „Konačno rešenje“, semantički su i perfidno prikrivali pravu nameru Nacional-socijalista Nemačke, da se konačno reši postojanje čitavog naroda, Jevreja. Stradali su i drugi na okupiranim teritorijama, ponajviše Srbi i Romi. I ostali nepodobni. Zato možemo da kažemo da se radi o sistemskoj nameri jedne države, da se čitave civilizacije izbrišu sa lica zemlje. Kako je to glavni arhitekta „Konačnog rešenja“ Hajnrih Himler i planirao, ovaj bezumni plan doveo je i do Holokausta, najmračnije faze Trećeg rajha, kada je širom Evrope pobijeno preko šest miliona Jevreja“, rekao je Milenković.

Dodao je da su na teritoriji tadašnje Jugoslavije najviše stradali Srbi.

,,Mi smo oduvek bili narod koji je vodio odbrambene, odnosno oslobodilačke ratove. Srbi su narod koji ne mrzi, iako je vekovima na udaru jačih i moćnijih. Vekovima brani svaku stopu svoje zemlje, ne želeći ništa tuđe. Zato vas pozivam, da ne mrzimo. Da praštamo, da zločine ne zaboravimo, da nevino stradale pamtimo. Nije to samo naša obaveza, kao što uvek govorimo. To je naša sudbina, jer ćemo mi, Srbi, i u vekovima koji su pred nama, biti na raskršću civilizacija, na raskršću puteva, na udaru vojski, politika, planova. Ali ono što je sigurno, pobedićemo. Kao što smo pobeđivali u Balkanskim ratovima, u Prvom i Drugom svetskom ratu, bićemo na strani pobednika u svim nevoljama koje nas mogu čekati“, naglasio je gradonačelnik.

Prisutnima se obratio i Zoran Vidić, predsednik boračke organizacije opštine Brod i podpredsednik boračke organizacije Republike Srpske.

,,Naša poruka iz bratskog Broda je da nacionalno jedinstvo bude na prvom mestu, da negujemo kulturu sećanja i da našu omladinu učimo pravim vrednostima, veri, poštovanju i obrazovanju. Najbitnije da ne zaboravimo žrtve, jer oni koji se ne sećaju svoje prošlosti, osuđeni su da je ponavljaju“, između ostalog, istakao je Vidić.

Na Spomenik revoluciji vence i cveće položili su: gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske pukovnik Siniša Nikolić, narodni poslanici Goran Nikolić i Slobodan Petrović, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, načelnik Policijske uprave u Vranju Saša Nedeljković, načelnik Centra Bezbednosno informativne agencije u Vranju Milan Jovanović, delegacije opštine Brod iz Republike Srpske i Gradskog odbora SUBNOR-a, kao i predstavnici Udruženja vojnih penzionera, Potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, Srpskih ratnih veterana Vranje, Pokreta veterana Vranja i srednjoškolaca.

Na komemorativnom skupu, episkop vranjski gospodin Pahomije sa sveštenstvom Eparhije vranjske održao je pomen za upokojenje duša stradalih u Drugom svetskom ratu.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su hor Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“ i učenici Gimnazije ,,Bora Stanković“, Leonora Ristić, Nikola Jovančev i Mijat i Milijan Jovanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *