Obeležen Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji

Foto: MINRZS


Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je povodom godišnjice stradanja Beograda u nacističkom bombardovanju 6. aprila 1941. godine, danas položen venac u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju.

Venac je položio u ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja državni sekretar Lav Grigorije Pajkić.

Operacija „Odmazda“ koja je započeta 6. aprilskog jutra predstavlja početak bezumlja Drugog svetskog rata na ovim prostorima, i kako joj sam naziv nagoveštava imala je za cilj kažnjavanje malog, ali slobodarskog naroda, rekao je državni sekretar.

Pajkić je istakao da je važno da se sećamo svih koji su stradali krvavog 6. aprila, sa porukom da se nikad više ne dozvole strahote Drugog svetskog rata, kao i da današnja Srbija odlučno odbacuje svaki oblik neonacizma, neofašizma, netrpeljivosti i mržnje.

Bombardovanje glavnog grada tadašnje Kraljevine Jugoslavije započeo je nemački Luftvafe, a nastavljeno je i nakon 6. aprila.

Posledice su bile razorne, počev od paralize jugoslovenske civilne i vojne komande i kontrole, kao i do brojnih civilnih žrtava i razaranje infrastrukture Beograda.

Kopnena invazija počela je nekoliko časova ranije, a vazdušni napadi su vršeni i na aerodrome Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva i druge strateške ciljeve širom Jugoslavije.

Među civilnim ciljevima bili su i Narodna biblioteka, koja je do temelja izgorela zajedno sa nekoliko stotina hiljada knjiga i rukopisa, kao i Beogradski zoološki vrt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *