Obeležena 78. godišnjica formiranja 8. srpske udarne brigade


U opštini Trgovište proteklih dana minutom ćutanja odata je počast svim poginulim borcima Osme srpske brigade – učesnice u Drugom svetskom ratu, a zatim su postavljeni venci kod spomenika na mestu formiranja brigade.

Obeležavanju godišnjice prisustvovali su zvaničnici opštine Trgovište – predsednica Miljana Zlatković Stojanović sa saradnicima, Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije, brigadni general Novica Petrović sa saradnicima, Policijska uprava Trgovište, Grad Vranje, predsednik Skupštine Miroljub Stojčić sa saradnicima, SUBNOR-a Srbije, SUBNOR-a Trgovište i drugi. Komemorativna svečanost završena je počasnim plotunom počasnom jedinicom 4. brigade Kopnene vojske Srbije, saopšteno je na fb profilu Službe za odnose sa javnošću opštine Trgovište.

Govor je održala predsednica opštine Trgovište Miljana Stojanović Zlatković u kome je naglasila da „bez poštovanja prošlosti nema ni budućnosti“.

Komemorativna svečanost završena je počasnim plotunom počasnom jedinicom 4. brigade Kopnene vojske Srbije.

U nastavku obeležavanja održana je Svečana akademija u Domu kulture na kojoj je bilo reči koliko je ova brigada bila požrtvovana za svoj narod i da je stroj od nekoliko hiljade broraca prešao 5.000 kilometara, sa oko 90 većih ili manjih bitaka. U čast i poštovanje, Brigada je 1953. godine odlikovana Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem.

Opština Trgovište je dobila priznanje od strane Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije. Predsednica opštine se zahvalila: „VELIKO HVALA za doprinos u razvijanju i osavremenjivanju tradicija oslobodilačkih i odbrambenih ratova i očuvanju tekovina antifašističke borbe Srbije“.

Svečana akademija završena je uručivanjem najviših priznanja Opštine Trgovište: Brigadnom generalu Novici Petroviću, komandantu 4. brigade Kopnene vojske Srbije, brigadnom generalu u penziji Slobodanu Stopi, prethodnom komandantu 4.brigade i Miroljubu Stojčiću, predsedniku Skupštine SUBNOR-a Srbije.

Foto: Fb profil Služba za odnose sa javnošću opštine Trgovište

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *