Obezbedite sigurnu vožnju tokom letnjih putovanja

Kako se letnja sezona približava, mnogi se raduju planiranju putovanja i otkrivanju novih mesta. Od peščanih plaža do snežnih planina, putovanja nas ispunjavaju pričama i novim iskustvima. Istraživanje Eurobarometra o održivoj mobilnosti pokazalo je da se 56% Evropljana oslanja na automobile kao svoj primarni način prevoza. Međutim, pre nego što krenete na dugo putovanje, ključno je da se pripremite za neočekivane kvarove i obezbedite glatku i udobnu vožnju. Imajući to na umu, automobilski stručnjaci iz carVertical-a su podelili neke vredne savete o tome kako da pripremite svoj automobil za letnja putovanja.

Proverite stanje guma

Pre nego što krenete na dugo putovanje, važno je da pregledate svoje gume i uverite se da su u dobrom stanju. To uključuje proveru dubine profila, opšteg stanja guma, a treba proveriti i da li su naduvane na preporučeni pritisak. Ako su gume istrošene ili oštećene, bilo bi dobro da ih zamenite pre putovanja.

Pregledajte vozilo

Održavanje igra ključnu ulogu u vlasništvu automobila. Bez obzira da li je vozilo dobro služilo poslednjih nekoliko godina ili je novo kupljeno, važno je da ga pravilno proverite pre nego što krenete na dugo putovanje. Pregledajte sistem klimatizacije i hlađenja kako biste osigurali udobno iskustvo vožnje tokom vrućih vremenskih uslova. Neispravan sistem klimatizacije može dovesti do nelagodnosti i umora, što otežava koncentraciju na vožnju. Pored toga, sistem za hlađenje koji ne radi dobro može dovesti do pregrevanja motora, što dovodi do skupih popravki i neočekivanih kvarova. Na kraju, proverite istoriju svog automobila da biste dobili informacije o prošlim oštećenjima i povratu kilometraže, što vam može pomoći da pronađete slabe tačke automobila i popravite ih pre nego što krenete.

Razmislite o insektima

Letnja putovanja mogu biti divno iskustvo, ali bube i insekti mogu sve pokvariti. Poslednja stvar koju neko želi je blokiran pogled tokom vožnje, zbog čega je nabavka tečnosti za pranje vetrobranskog stakla i sredstva za odbijanje insekata ključna. Ove specijalizovane tečnosti su specijalno dizajnirane da rastvaraju i uklanjaju ostatke koje ostavljaju insekti, ostavljajući vaše vetrobransko staklo kristalno čistim.

Pripremite komplet za hitne slučajeve

Biti zaglavljen pored puta je nešto što niko ne želi da doživi. Međutim, ključno je pripremiti se za neočekivano sastavljanjem kompleta za hitne slučajeve. Ovaj komplet treba da se sastoji od osnovnih stvari kao što su komplet prve pomoći, baterijska lampa, kablovi za paljenje, merač pritiska u gumama i, ako je moguće, rezervna guma. Takođe razmislite o tome da dodate prenosivi punjač za mobilni telefon, ćebad, nekvarljive grickalice i vodu kako biste ga održali hidriranim i punim energije tokom dugog čekanja.

Pakujte pametno i putujte lagano

Da bi vaše putovanje bilo glatko i udobno, spakujte se pametno. Dajte prioritet osnovnim stvarima i ostavite nevažne da biste smanjili težinu i povećali slobodan prostor. Držite važne stvari pri ruci i spakujte pravu odeću i opremu da biste se zaštitili od sunca. Dobro organizovan automobil sa malo prtljaga će pomoći u smanjenju potrošnje goriva i povećanju ukupne efikasnosti, čime će se obezbediti prijatno putovanje bez stresa. Priprema vašeg automobila za putovanje svakako zahteva određeno planiranje i trud, ali je vredno toga. Na ovaj način, vaš letnji odmor ili čak kratak odmor za vikend biće bez stresa i nećete morati da brinete o problemima u vezi sa automobilom.

Izvor: cafe.ba / CARVERTICAL

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *