Obezbeđeno dovoljno energenata za zimu od strane države


Država je uradila sve da energije i energenata na zimu ima dovoljno, te da su investicije i efikasnije poslovanje javnih preduzeća ključni za budućnost energetskog sektora, rekla je danas potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Gostujući na Televiziji „Prva“, izjavila je da je uvoz struje preko leta bio između 4,5 i 13 odsto, s tim što ćemo je sigurno još uvoziti i tokom zime, kad je veća potrošnja, kao i ugalj.

Obezbeđeno je snabdevanje gasom iz ugovora sa „Gaspromom“ i iz skladišta u Mađarskoj, te da u slučaju poremećaja u snabdevanju Srbija može da računa i na gas iz skladišta u Banatskom Dvoru, gde sad postoje zalihe za 50 dana prosečne potrošnje, a u ruskom delu za još 29, objasnila je ona.

Kako je rekla, ne možemo da znamo do kraja kako će izgledati zima u Evropi, ali znamo da će biti teška i imamo spremne krizne planove kako bismo u slučaju poremećaja imali dovoljno energenata i za građane i za privredu, stoji na sajtu Vlade Republike Srbije.

Govoreći o poskupljenju električne energije, potpredsednica vlade rekla da će ono u proseku iznositi između 280 i 340 dinara na prosečni račun.

Pripremljena je Uredba o energetski ugroženom kupcu koja će omogućiti da i oni građani koji nisu socijalno ugroženi prema kriterijumima socijalnih ustanova, ali imaju niska primanja, imaju pravo na pomoć države da plate struju, gas ili toplotnu energiju, podsetila je ona.

Mihajlović je navela da očekuje da sa svim merama koje je država donela početkom septembra na tržištu budu dovoljne količine peleta.

To je, kako je ukazala, važno kako bi približno 900.000 domaćinstava koja za grejanje koriste pelet ili ogrevno drvo ne bi prelazili na grejanje na struju, što bi bio udar na energetski bilans, navela je Mihajlović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *