Objavljena lista pravila koje će naši turisti morati da poštuju u TurskojTurski hotelijeri poslali su „higijenske deklaracije“ srpskim turističkim agencijama i standarde koje će naši turisti morati da poštuju.

Turski hotelijeri su veoma ozbiljno shvatili kovid zarazu i svi zaposleni su morali da prođu detaljan „higijenski trening“. Oni ništa neće prepustiti slučaju, ali da li će to biti odmor na kakav smo navikli?

Od trenutka kada gost kroči u hotel biće pod stalnim nadzorom, a njegovi koferi će biti dezintikovani, pa onda poslati u sobu. Sobarice će izgledati kao „marsovci“ – biće opremljene maskama, keceljama, vizirima, rukavicama i čistiće sobe papirnim ubrusima, a posteljinu će prati na 90 stepeni.

Sledi neprijatan deo.

Svaki hotel ima svoju „higijensku deklaraciju“, a uputstva, recimo, čuvenog hotela „Kempinski“ sadrže 52 detaljne stavke. „Šervud“ je, pak, sve napisao na 16 strana i okačio na sajt.

Svim turistima će se prilikom čekiranja prvo izmeriti temperatura, a onda će morati da popune formular (jednokratnom hemijskom) i daju sve podatke o sebi: gde su do sada putovali, šta su radili, zdravstveni status, telefon rođaka u domovini u slučaju da se razbole, ali i svoj kontakt da ih hotel zove ako se ispostavi da je neko imao virus. A, onda dobijaju specijalnu „korona narukvicu“.

Termo kamere će non-stop meriti telesnu temperaturu gostiju.

Na svakom ćošku će biti sredstvo za dezinfekciju i maske. Sve vreme će u hotelu raditi termo-kamere i pratiće se telesna temperatura gostiju. Dakle, nije pametno dobiti kijavicu, a ni mudro dobiti sunčanicu.

Ukoliko se nekom „omakne“ temeperatura biće testiran (o trošku osiguranja), pa ako je pozitivan, ljudi u skafanderima će ga udaljiti iz hotela i odvesti u bolnicu (o svom trošku). Tada se alarmira zdravstvena komisija i svi gosti će biti testirani.

Ipak, do toga ne bi trebalo da dođe, jer su uvedene rigorozne higijenske mere. Sve će se detaljno prati, luftirati i čistiti. Turski hotelijeri će sve prostorije provetravati nano-silver tehnologijom i ULV magla-metodom, odnosno ozonom. Sve što može koristiće se jednokratno i bacati.

Pravila u restoranima

Švedski sto kakav poznajemo odlazi u istoriju. Recepcioner će gostu dati pomenutu „korona narukvicu“ koja će značiti da li će ići na doručak od 7.00 do 9.00 ili od 9.00 do 11.00 časova. Druga grupa će imati narukvicu druge boje.

Hrana će stajati iza providne pregrade i dobijaće se na kiosku.

Konobari će imati rukavice različitih boja, pa će jedni odnositi, a drugi donositi jela. To je važno zato što nema više „švedskog stola“, nego će turisti eventualno moći da dođu do hrane koja je odvojena providnom barijerom i na „kiosku“ (poput šubera) i traže šta žele. Ni kafemat neće moći da koriste.

Na stolu više neće biti so i čačkalice!

Stolovi će biti udaljeni jedan od drugog 1,5 metar, a stolice 60 santimetara. Stolnjaci neće biti od materijala, već papira. Na stolu neće stajati so, biber, ulje, sirće, salvete, pa ni čačkalice! Sve će to doneti konobar, ako gost traži.

Broj aktivnosti će biti dramatično smanjen. Animatori će raditi, ali samo na otvorenom sa malim brojem ljudi. Igraonice će biti zatvorene, a zabava za decu će se održavati samo na otvorenom prostoru. Deca neće smeti da prilaze automatima za sokove, nego će im piće donositi konobar.

Mondo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *