Obrazovan Savet za srpski jezik

Ministarstvo kulture saopštilo je da je Vlada Republike Srbije usvojila Odluku o obrazovanju Saveta za srpski jezik, čiji je zadatak da prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma kao matičnog pisma.

Zadatak Saveta za srpski jezik jeste i da daje preporuke, predloge i stručna mišljenja radi unapređenja stanja u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu.

Za članove Saveta, na predlog Odbora za standardizaciju srpskog jezika, imenovani su dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) Sreto Tanasić, redovni profesor Miloš Kovačević, viši naučni saradnik Vladan Jovanović, viši naučni saradnik Marina Spasojević, vanredni profesor Aleksandar Milanović, a na predlog Ministarstva kulture – književnici Vladimir Pištalo, Selimir Radulović, Zoran Avramović i Miodrag Kajtez.

Vlada je usvojila ovu odluku na osnovu Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *