Od 1. februara uvećani iznosi na računu penzionera i zaposlenima u javnom sektoru

Od 2. februara kreće isplata januarskih penzija kada će ih dobiti korisnici iz kategorije samostalnih delatnosti, a sa januarskim čekom penzionerima sleduje i povišica od 12,1 odsto, sa kojom će prosečna penzija u Srbiji iznositi oko 37.825 dinara.

Nakon povećanja od 9 odsto, prosečna novembarska penzija u prošloj godini iznosila je 33.742 dinara, a nakon januarskog povećanja od 12,1 odsto iznosiće oko 37.825 dinara.

4. februara počeće isplata na tekuće račune vojnim i poljoprivrednim penzionerima, a 6. februara korisnicima iz te dve kategorije penzionera koji primanja dobijaju na kućnim adresama ili ih podižu na poštanskim šalterima.

Penzije će poslednji dobiti korisnici iz kategorije zaposlenih, pa će onima koji su se opredelili da penzije primaju preko tekućih računa primanja početi da pristižu 9. februara, a ostalima 10. februara.

Imajući u vidu da rast penzija u dva navrata (novembar 2022. i januar 2023.) najstariji su dobili ukupno povećanje od oko 20 odsto.

Uslovi za penzionisanje

Od 1. januara 2023. važe nova pravila za penzionisanje žena, što znači da svaki zahtev koji dame podnesu u ovoj godini, podleže novim, rigoroznijim uslovima. S druge strane, uslovi za odlazak u redovnu penziju za muškarace ostaju isti, ali to nije slučaj i kada govorimo o prevremenom penzionisanju.

Tako od 1. januara dame u starosnu penziju moći sa 63 godine i 6 meseci života, umesto 63 godine i četiri meseca, koliko je potrebno da imaju za penzionisanje u prošloj godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina, Piše BizPortal.rs

S druge strane, muškarci u starosnu penziju u narednoj godini idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest.

Zaposlenima u javnom sektoru takođe očekuje uvećana plata

Od 1. januara zaposleni u javnom sektoru mogu da računaju na uvećane plate za 12,5 odsto. Naravno, više novca na računu stiže im u februaru kada se isplaćuje januarska plata.

Lekarima u domovima zdravlja osnovna plata biće povećana za oko 12.500 dinara, dok će specijalistima i subspecijalistima biti veća za 14.000-15.000 dinara Kada je reč o prosvetnim radnicima, prema njihovoj računici povećanje će biti oko 8.500 dinara. 

Računica se odnosi na osnovne, početne plate lekara i prosvetnih radnika. Za svaku godinu radnog staža plata im se povećava za 0,4 odsto, a zaposlenima u zdravstvu na osnovnu platu sleduje i prekovremeni rad, dežurstva vikendom i praznicima, noćni rad. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *