Odata pošta heroinama Prvog svetskog rata

Kraj spomenika ,,Žene Škotske“, na platou ispred Doma zdravlja u Vranju, održan je komemorativni skup na kome je govorio predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković, ističući da se danas sa dubokim poštovanjem sećamo humanosti i požrtvovanja škotske doktorke Izabel Emsli Haton i njenih saradnica, koje su sa mnogo posvećenosti lečile srpske vojnike i civilno stanovništvo tokom i posle Prvog svetskog rata.

Dr Izabel Emsli Haton je 1918. godine imenovana za glavnog bolničkog oficira i sa Solunskog fronta prekomandovana je u Vranje. Šestu jedinicu ,,Bolnice žene Škotske” uglavnom su činile doktorke i medicinske sestre iz Australije i Novog Zelanda. Jedinicu ,,Amerika” činilo je 11 lekara i 40 medicinskih sestara. Na čelu ove jedinice bila je dr Izabel Emsli Haton vredna i mila doktorka koja je plenila dobrotom i predanošću svom pozivu. Dolaskom u naš grad, otpočela je mukotrpan posao obnavljanja bolnice u nemogućim uslovima. Od opustošenih i opljačkanih prostorija, bez ikakve opreme, uspela je da sa svojim saradnicama organizuje bolnicu, potpuno je opremi i stvori pristojne uslove za lečenje pacijenata. Na taj način postavljeni su temelji posleratnog zdravstvenog sistema u Vranju”, rekao je Tričković.

Takođe, dodao je da je angažovanje i misija dr Izabel Emsli Haton i njenih saradnika u lečenju pacijenata ostalo upamćeno kao posebno, puno topline, istinske brige, saosećanja i plemenitosti.

Toliku humanost Vranje ne zaboravlja. Ove vrle i plemenite doktorke i medicinske sestre i njihovo milosrđe i želja da pruže pomoć svima oličenje su najviših mogućih vrlina. Zbog toga će one zauvek biti deo istorije našeg grada, a građani Vranja će ih pominjati sa poštovanjem. Pored negovanja sećanja na veliki altruizm strankinja koje su boravile u Vranju i nesebično pružale pomoć našem narodu, obaveza svih nas je da takve vrednosti razvijamo i podržavamo, jer humanost i istinska briga za dobrobit drugih najveće su vrednosti”, istakao je predsednik Skupštine grada.

O hrabrosti i požrtvovanju dr Izabel Emsli Haton i njenih saradnica govorio je i direktor vranjskog Zdravstvenog centra dr Saša Đorđević.

Na spomenik ,,Žene Škotske” vence i cveće položili su predsednik Skupštine grada Vranja dr Dejan Tričković sa saradnicima, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, prvi sekretar u ambasadi Velike Britanije u Beogradu Vilijam Hopkinson, delegacija gradske opštine Mladenovac, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, predstavnici Četvrte brigade Kopnene vojske, Policijske uprave, Zdravstvenog centra, boračkih organizacija i Medicinske škole Dr Izabel Emsli Haton.

U umetničkom delu programa nastupili su hor Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac” i učenici Medicinske škole ,,Dr Izabel Emsli Haton“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *