Otvoreni „Borini književni dani“

U maloj sali Pozorišta „Bora Stanković“ sinoć je upiličen početak manifestacije koja nosi naziv po velikanu srpske književnosti, Vranjancu, Borisavu Stankoviću.

Pozdravljajući prisutne u ime rukovodstva grada, Predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković je svečano otvorio ovu književnu manifestaciju uz podsećanje da je našem Bori u čast, Javna biblioteka koja nosi njegovo ime, bila glavni inicijator i pokretač okupljanja ljudi od pera i kredibiliteta koji će govoriti o liku i delu našeg Bore, o značaju njegove pojave na književnoj sceni početkom 20 veka i uticaju na razvoj moderne u Srbiji.

,,Znao je naš Bora majstorski da pronikne u dušu južnjačku, da slikovito i verodostojno prikaže Vranje i njegove stanovnike, njihova osećanja, unutrašnje borbe, strahove i čežnje, ljubavi i rastanke, sudbinu i položaj žena, kao i ,,žal“ zbog prolaznosti života, a posebno mladosti. Verujem da će učesnici manifestacije pružiti možda i neko novo čitanje dela najpoznatijeg Vranjanca, a sve kroz prizmu njegove aktuelnosti. Nadam se da će organizator, Javna biblioteka Bora Stanković, programom uspeti da zadovolji raznolikost ukusa čitalačke publike u Vranju i da će do četvrtka, ova sala biti mesto gde će se okupljati ljubitelji pisane reči’’, istakao je predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković.

U programu pod nazivom ,,Razgovor s povodom’’, o liku i delu Borisava Stankovića govorile su Ljiljana Pešikan Ljuštanović, teoretičarka i istoričarka srpske i drugih južnoslovenskih književnosti i Gorana Raičević, profesorka srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i urednica u Izdavačkoj kući Akademska knjiga. Moderator razgovora bio je je Zoran Dimić, profesor filozofije na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Borini književni dani nastavljaju se sutra od 19 sati u ovom istom prostoru program pod nazivom Кnjiževne stvari, a gost je Vladimir Tabašević, prozni pisac i pesnik.

Inače, „Borini književni dani“ ove godine održavaju se po treći put, a pokrenuti su 2018. godine.

Organizator manifestacije je Javna biblioteka Bora Stanković, a pokrovitelj grad Vranje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *