Ovo govorite deci i posejaćete seme srećnih ljudiKako se ne bi dogodilo da je većina rečenica koje upućujete detetu samo neka vrsta “naredbi”, dajemo vam primere na koji način će vaše misli biti motivišuće i ohrabrujuće vašem detetu

Dete mora videti da zaista primećujete njegov trud, a ne samo greške i nedostatke. Nije dovoljno s vremena na vreme reći “dobro dete”, “pametno moje” ili što već govorite, jer koristeći isključivo jedne te iste izraze, one se mogu shvatiti kao automatsko ponavljanje bez iskrenosti. Uostalom, ovakvi jednostavni primeri pohvale zapravo nemaju za cilj podstaknuti buduće dobro ponašanje, već samo naglašavaju uobičajene pozitivne osobine deteta. Rečenice koje ozboljno podstiču dete na određeno prihvatljivo ponašanje više su usresređene na ono što je i kako dete napravilo, a ne na to ko je to napravio. To pomaže detetu da više ceni vrednosti poput marljivosti, poboljšanja, saradnje s drugima, istrajnosti.

Popis koji možete dopunjavati.

Podticajne rečenice mogu biti vrlo jednostavne, poput: “Hvala ti na pomoći!” ili “Stvarno si se potrudio!”, a mogu biti i neke od sledećih:

Možeš biti ponosan na sebe!

Pogledaj kako si se usavršio u tome!

To je rezultat tvog marljivog rada!

Stvarno si se potrudio da ti soba izgleda čisto!

Čini se da stvarno uživaš u tom predmetu!

Hvala što si mi pomogao postaviti sto, sad puno bolje izgleda.

Primetila sam da si bio vrlo strpljiv sa svojim bratom. Hvala ti.

Što ti misliš o tome?

Tvoj se trud isplatio!

Ovo je teži zadatak, ali ti ćeš ga uspeti rešiti! Pokušaj ponovo.

Pogledaj kako si daleko dospeo!

Imam poverenja u tvoju odluku.

Vreme koje si uložila u ovaj domaći zadatak, stvarno se isplati.

Volim biti s tobom!

To si se dobro domislio!

Vidim da ti je stvarno stalo do toga!

Hvala na ideji koju si mi dao!

Ti to obavljaš s tolikom lakoćom!

Vidim da si potrošio puno vremena u razmišljanju o tome…

Stvarno osećam da smo tim kad ovako zajedno radimo.

Naravno, ništa od ovoga nema smisla, ako to stvarno ne mislite, ili govorite kad dete baš i nije zaslužilo. Zavisno od detetovog uzrasta i sposobnostima, ove se rečenice lako mogu modifikovati i dopunjavati. Ne propustite primetiti sjaj u očima vašeg deteta nakon dobro obavljenog posla i vaše primedbe, jer svima nam povremeno treba podticaj kako bismo se bolje i vrednije osećali i videli da se to ceni i primećuje. Zato se ne štedite u davanju ovakvih izjava i upućujte ih ne samo detetu, već i partneru i kolegama s posla i svima koji su zaista zaslužili.

Izvor: alternativainformacije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *