Podrška MMF-a Srbiji za nastavak reformi


Nakon trodnevne posete Vašingtonu, naša delegacija tokom prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke dobila pohvale da je Srbija svetli primer kako treba voditi ekonomiju u teškim svetskim uslovima kriza, izjavio je danas potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), Mali je istakao da je na tom najvažnijem događaju u godini u ekonomskom svetu, dogovoreno da će MMF i u naredne dve godine nastaviti da pruža podršku Srbiji u reformama, te da nas ove ili naredne godine, očekuje i formalno dobijanje investicionog rejtinga.

MMF je odobrio produžetak aranžmana na još dve godine jer ima još toga što želimo da uradimo za Srbiju, rekao je on i dodao da je u Vašingtonu ocenjeno da se Srbija dobro bori sa krizom, da ostaje finansijski stabilna, uz očuvanje rasta i svih makroekonomskih pokazatelja, navedeno je u saopštenju Vlade RS.

Potpredsednik Vlade je preneo reči direktorke MMF-a Kristaline Georgijeve, koja je istakla način očuvanja srpskog javnog duga, koji danas iznosi 47,6 odsto BDP-a, dok je svetski prosek 93 odsto BDP-a.

Georgijeva je poručila da smo svetli primer kako treba voditi ekonomiju u teškim uslovima i da smo zasluženo tu gde jesmo, ponovio je Mali i objasnio da to ne znači da je sve idealno, te da Srbija neće stati sa reformama javnih preduzeća, Poreske uprave i nastavkom povećanja konkurentnosti i atraktivnosti svoje privrede.

On je naglasio da je na sastancima predstavljeno i da je sa 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija prošle godine, Srbija rekorder u regionu, budući da se više od 60 odsto regionalnih investicija slilo u našu zemlju.

Prema njegovoj oceni, daljem rastu doprineće i definisani plan „Skok u budućnost – Srbija 2027“, koji je velika šansa za ceo region.

Naša zemlja se na pravi način izborila sa izazovima, a projekcije su da će u srednjem roku, uz nastavak reformi, nastaviti da raste, budući da imamo izvore ekonomskog rasta.

Kada sa investicionim kreditnim rejtingom uđemo u grupu najboljih ekonomija to će značiti jeftinije izvore finansiranja, veći podstrek za investicije, zapošljavanje, nova radna mesta i posledično bolje plate, zaključio je Mali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *