Poštovaoci i potomci dr Elsi Inglis posetili Vranje


Medicinsku školu „Dr Izabel Emsli Haton“ u Vranju posetili su gosti iz Škotske, poštovaoci i potomci lekarke dr Elsi Inglis sa članicama istoimenog udruženja.

Događaju je u ime gradskog rukovodstva prisustvovala zamenica gradonačelnika Zorica Jović. Ona je najpre gostima poželela srdačnu dobrodošlicu i podsetila na veliku humanost i požrtvovanost pripadnica Škotske ženske bolnice u toku i posle Velikog rata u Vranju.

Veoma je značajno da se naglasi da je Dr Izabel Emsli Haton tokom boravka u Vranju sa svojim saradnicima, lečila ne samo ranjenike i bolesnike iz rata, već i ovdašnje meštane, koji su zahvaljujući tom negovanju uspeli da prežive. Da Vranje i Vranjanci to ne zaboravljaju, pokazuje i naziv ove škole koja nosi ime slavne dr Izabel Emsli Haton, kao i da to da svakog 24. oktobra, ovde u Vranju, odajemo počast velikim heroinama koje su dale nemerljiv doprinos tokom i posle Velikog rata“, rekla je zamenica gradonačelnika.

Na skupu je pročitana i čestitka gradonačelnika Edinburga, u kojoj se između ostalog zahvaljuje građanima Vranja na očuvanju i negovanju sećanja na pripadnice Škotske ženske bolnice. U okviru posete Vranju gosti su položili cveće na spomenik ,,Žene Škotske” ispred Doma zdravlja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *