Prezentovan projekat ,,Kulturna diplomatija i mladi-most razvoja bugarsko-srpskih odnosa“


U Vranju je danas održan okrugli sto na kome je prezentovan projekat ,,Kulturna diplomatija i mladi – most razvoja bugarsko – srpskih odnosa“ koju je u okviru programa ,,Bugarska pomoć za razvoj“ Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske, organizovao Bugarsko – srpski centar iz Vranja.

U ime organizatora govorio je Darko Anačkov, predsednik Bugarsko – srpskog centra. U radu skupa u ime gradskog rukovodstva učestvovao je pomoćnik gradonačelnika Milan Ilić, koji se osvrnuo na doprinos lokalnih samouprava međunarodnoj kulturnoj saradnji, kao i na saradnju Grada Vranja sa ustanovama i institucijama u Republici Bugarskoj.

Bugarsko – srpski centar u Vranju je veoma dobra građanska inicijativa. To se pokazalo radom i rezultatima koji su svaki put sve bolji. Imao sam prilike da učestvujem u ovom projektu i podržim mlade ljude koji imaju volje da razmenjuju svoja iskustva, mišljenja, da uče o kulturi i bugarskog i srpskog naroda, kao i da se druže pre svega i prava je stvar što su upravo mladi ljudi nosioci ovakvih projekata. I naravno da će grad Vranje i lokalna samouprava uvek podržati takve inicijative. Mi smo sa Bugarsko – srpskim centrom potpisali sporazum o saradnji i oni imaju naše čvrsto obećanje da ćemo i u budućnosti podržati ovakve, kao i projekte koji se tiču nekih drugih oblasti. Verujem da možemo da postignemo mnogo bolju saradnju na polju kulturne razmene, a Bugarsko – srpski centar jeste jedna od poluga za ostvarivanje saradnje takve vrste“, istakao je pomoćnik gradonačelnika Milan Ilić.

On je pomenuo i projekte na kojima se radi, kao i one koji su u planu kako bi se saradnja između dve zemlje podigla na još viši nivo. O značaju međunarodne kulturne saradnje za unapređenje bilateralnih odnosa Bugarske i Srbije govorili su Petko Dojkov, ambasador Republike Bugarske u Srbiji i Dimitar Canev, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu.

,,Mladi – neizostavna kartika u građenju evropske budućnosti Balkana“ i ,,Saradnja Srbije i Bugarske u oblasti turizma i omladinske politike“ bile su teme o kojima je govorila Ivana Antonijević, pomoćnica ministra turizma i omladine u Vladi Republike Srbije, dok je Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u republičkoj Vladi, govorio o kulturnoj diplomatiji kao instrumentu za borbu protiv predrasuda i diskriminacije.

U radu skupa učestvovala je i Vesna Marinković Stanković, voditelj Likovne radionice Narodnog univerziteta, koja je govorila o već tadicionalnom učešću bugarskih umetnika na Međunarodnoj likovnoj koloniji u Vranju, kao i predstavnici škola sa područja Pčinjskog okruga, Leskovca, Pirota i Dimitrovgrada.

Prisutni su imali prilike da vide i izložbu dela nastalih na jednoj od radionica u okviru ovog projekta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *