Projekat “Steam-powered education” završen u Bujanovcu

Brankovci su u toku prošle nedelje sa partnerima iz Bugarske i Turske priveli kraju projekat “Steam-powered education” u okviru Erasmus+ programa.

Erazmus+ je jedan od najvećih programa EU koji finansira projekte mobilnosti i saradnje u oblasti obrazovanja, obuka mladih i sporta.

Opšti cilj Programa je da, putem celoživotnog učenja, podrži obrazovni, profesionalni i lični razvoj pojedinaca u oblasti obrazovanja, obuka, omladine i sporta.

Brankovci su bili domaćini poslednje mobilnosti projekta sa temom “Science in nature”.

Kao što je već najavljeno, nastavnici škole Branko Radičević iz Bujanovca spremili su niz edukativnih aktivnosti iz oblasti nauke (OObleck, brzina rastvaranja boja u zavisnosti od temperature vode, električno kolo, provodnici, poluprovodnici i izolatori), ekologije (sađenje dekorativnog cveća) i umetnosti (kubizam i Pikaso), imali srdačan doček kod predsednika opštine Bujanovac, pokazali svoju novu školsku zgradu, proveli goste Bujanovcem i Vranjem, prošetali Beogradom gde su posetili Muzej iluzija i Kalemegdan, obišli Niš i nišku Tvrđavu i program završili svečanom večerom na kojoj su svim učesnicima podeljeni sertifikati.

Gosti su oduševljeni našim krajem, posebno im se dopao Pržar gde su, osim šetnje prirodom u sklopu ekološke aktivnosti, imali prilike i da se malo bave sportom, takmičeći se međusobno u fudbalu.

Projekat je bio vrlo inspirativan i izazovan, kako zbog tema koje su bile obuhvaćene projektom, tako i zbog kolega koje smo upoznali, kao i mesta koja smo posetili. Svi su bili oduševljeni gostoprimstvom i ljubaznošću na koje su nailazili na svakom koraku.

Po rečima glavnih protagonista i organizatora, Marije Stojković, koordinatora projekta za školu Branko Radičević, i Slađana Kitanovića, pre same mobilnosti u Srbiji bili su prilično uplašeni i skeptični da će moći da iznesu celokupnu organizaciju, radionice i putovanja, ali je na kraju ispalo bolje od očekivanog, što su potvrdili i gosti koji su uz silne pohvale otišli kući puni lepih utisaka i uspomena.

„Ono što nas je posebno iznenadilo i što nas veoma raduje je da su učenici zainteresovani ne samo za druženje i putovanja, već su pokazali veliku spremnost i volju za rad i naučne eksperimente, dopada im se prožimanje umetnosti kroz sve vidove rada, što su pokazali velikom angažovanošću i inicijativom i time bili ne samo učesnici, već i  važna karika u ostvarivanju ciljeva projekta“, naglasili su organizatori.

Na kraju su svi izrazili želju da ponovo sarađuju sa našom školom u nekom od narednih projekata koje budemo radili.

“Već smo dobili ponude za dva nova projekta koje smo na žalost morali u ovom trenutku da odbijemo. Projekat zahteva mnogo odricanja, mnogo rada, istraživanja, čitanja, pripremu i organizaciju. Mnogi učenici već pitaju kada će biti naredni projekat, željni su druženja, putovanja, inovativnih radionica. Komentari učenika su veliki plus i podsticaj za nas, i to je ono što nas motiviše da nastavimo sa ovakvim radom“, zaključila je Marija Stojković.

Celokupnu mobilnost u Srbiji možete detaljno ispratiti na sajtu projekta

https://steampowerededucation.weebly.com/serbia-mobility.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *