RODITELJI SU INSTITUCIJA UNUTAR INSTITUCIJE

Dobrobit đaka je nešto čemu teže i nastvnici i roditelji. Jednima učenik, kome svakog dana prenose znanja i uče ga socijalnim veštinama, drugima dete koje je, takoreći, deo njih. Đak je na prvom mestu svojim roditeljima, ali njegova sigurnost i to da je uvek dobro je bitno i školi koju pohađa.

Saradnja škole i roditelja od ključnog je značaja da se učenik oseća sigurno, ušuškano i da ima pozitivan odnos prema školi.

O tome kako može da se unapredi saradnja škole i roditelja pitali smo pedagoga i stručnog saradnika srednje Stručne škole „Sveti Sava“ u Bujanovcu, Snežanu Mišić.

„Uključivanje roditelja u određenim aktivnostima kao što su Savet roditelja, kao i u mnogim timovima u kojima oni svojim doprinosom mogu da utiču na rad i unapređenje škole i vaspitno- obrazovnog rada, definitivno može da unapredi saradnju izmedju škole i roditelja“, rekla je Snežana za naš portal i dodala:

„Bitno je da se stalno ukazuje na to da roditelji predstavljaju instituciju unutar same institucije škole, da je njihovo mišljenje bitno i neophodno i da škola uvek poštuje njihov ugao gledanja. Jedan od ključnih pokretačkih činilaca za unapređenje saradnje izmedju škole i roditelja jeste poverenje koje roditelji očekuju od svih nas u školi. Dobra saradnja škole i roditelja mnogo znači, kako samom učeniku, tako i roditeljima. Činjenica je da deca rade bolje i postižu više kada i roditelji doprinose njihovom napredovanju u školi. Njihove brige i sve što ih muči se takođe mogu brže prepoznati i otkloniti ukoliko roditelji imaju pozitivan odnos sa školskim osobljem. Na kraju, svaki roditelj želi da zna u kakvim uslovima njegovo dete stiče obrazovanje i koliki je kvalitet istog, a boljeg načina da to proveri osim česte interakcije i saranje sa školom nema.“

Zatim nam je iznela svoja razmišljanja o tome da je saradnja između porodice i škole kljuć uspeha kod dece.

U današnjem vremenu, u kome se brzina promena čini gotovo vrtoglavom, važnost saradnje između porodice i škole nikada nije bila veća. Roditelji su stubovi podrške u razvoju svoje dece, ali kako bi najbolje pomogli svom potomstvu, neophodno je da budu upućeni u to kako škola funkcioniše, kakve zadatke radi i o čemu njihovo dete uči.

Nije tajna da se učenje ne završava čim dete pređe prag škole. Ono se dešava svakodnevno, u različitim okruženjima, a porodica ima ključnu ulogu u tom procesu. Osim formalnog obrazovanja, vredne lekcije o životu i vrednostima prenose se u domaćem okruženju. Zato je od suštinskog značaja da roditelji budu partneri sa školom u oblikovanju budućnosti svoje dece.

Kada roditelji aktivno učestvuju u obrazovanju svoje dece, to često dovodi do povećanja njihove motivacije za učenjem. Kada dete vidi da su mu roditelji posvećeni njegovom napretku, imaće veći entuzijazam i volju da postigne uspeh u školi. Ovo takođe pomaže u razvoju odgovornosti i samodiscipline, veština koje će im biti od koristi tokom celog života. Saradnja između porodice i škole može da bude ključna u prepoznavanju i rešavanju problema učenja kod dece.

Ukoliko postoji redovna komunikacija roditelja sa učiteljima i nastavnicima, lakše je identifikovati potencijalne teškoće ili izazove sa kojima se dete suočava. Na taj način, rano otkrivanje problema omogućava pravovremeno pružanje podrške i intervenciju.

Saradnja između porodice i škole takođe pomaže u razvoju socijalnih veština kod dece. Kroz aktivnosti koje podrazumevaju uključivanje roditelja, kao što su školski projekti ili volontiranje, deca mogu naučiti važnost timskog rada, komunikacije i saradnje. Ovo su veštine koje su neophodne kako bi se uspešno nosili sa izazovima koje donosi savremeni svet.

Razumevanje toga šta se dešava u školi pomaže roditeljima da bolje razgovaraju sa svojom decom o njihovim osećanjima i iskustvima. Ovo je od suštinskog značaja za emocionalni razvoj dece. Kroz otvorenu komunikaciju, deca se osećaju sigurno i podržano, što pozitivno utiče na njihovo mentalno zdravlje.

Da biste ostvarili uspešnu saradnju između porodice i škole, važno je da budete aktivni učesnici u obrazovanju svoje dece. Redovno komunicirajte sa učiteljima i nastavnicima, prisustvujte roditeljskim sastancima i radionicama, i budite prisutni u životima svoje dece. Postavljanje pitanja, pružanje podrške i pokazivanje interesovanja za školski uspeh vašeg deteta su koraci ka izgradnji uspešne saradnje.

Saradnja između porodice i škole nije samo puka formalnost, već ključni faktor za uspeh i dobrobit dece. Kroz zajednički napor, roditelji i škola mogu stvoriti optimalno okruženje za učenje, razvoj i rast svakog deteta. Budimo partneri u obrazovanju svoje dece i zajedno gradimo svetlu budućnost za njih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *