ŠAH SVE POPULARNIJI

Surdulica, PČINJSKI 017- PORTAL, 13. jun 2019.U naselju Belo Polje pored Surdulice šahovska drevna igra na 64 polja se sve više igra. Da je to tako pokazuje i nedavno održan, treći po redu, masovni turnir koji je okupio 42 igrača iz više mesta Pčinjskog i Jablaničkog okruga, među kojima je bilo i desetoro dece.


Svakako najzvučnije ime bio je velemajstor Miroslav Marković iz Leskovca, koji je kao mlad daleke 1987. godine u Portoriku bio omladinski prvak sveta u šahu, da bi 1998. i 2016. poneo naziv prvaka države a 2017. godine podelio od prvog do trećeg mesta na državnom prvenstvu.


Pored njega svoje partije odigrali su i dvojica FIDE majstora Nebojša Ristić iz Vranja i Dragoslav Petković iz Grdelice, više majstorskih kandidata… Turnir se, inače, igrao u prostorijama Dnevnog centra u Belom Polju po Švajcarskom sistemu u devet kola, tempo igre 15 minuta po igraču za celu partiju.

Pobednik je bio velemajstor Marković koji je iz devet partija osvojio 8 poena.

Spisak nagrađenih izgleda ovako:

1.Miroslav Marković – velemajstor
2.Nebojša Ristić – FIDE majstor
3.Dragoslav Petković – FIDE majstor
4.Petar Spasić
5.Zoran Dimitrijević
6.Saša Vukašinović
Najbolji veteran: Šušulić Živan
Najbolji domaći takmičar: Slavko Nestorović
Najbolja mlada takmičarka: Andjela Dinić
Najbolji omladinac: Aleksandar Mihajlović


Novčani nagradni fond je iznosio 36.000 dinara, od čega za prvo mesto 15.000, drugo 10.000, treće 5.000, četvrto 3.000, peto 2.000 i šesto 1.000 dinara.

Turnir je posetio i odigrao partiju šaha Novica Tončev, narodni poslanik u republičkom parlamentu i predsednik SO Surdulica, dok je pokrovitelj kao i dosad bio Sportski savez opštine Surdulica i na osnovu pozitivnog utiska takmičara uspešani glavni organizator Saša Milošević, predsednik Mesne zajednice Belo Polje.

Sudije turnira su bili Stojanović H Zoran i Nenad Tasić, NA šahovski sudije sa FIDE licencom.


Foto: PČINJSKI 017 – PORTAL

Piše: Dragan Milošević, doajen novinarstva iz Surdulice


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *