Savijača od višanja i griza sa domaćim korama

FOTO: Receptopedija.com

Potrebni sastojci za testo:

  • 1 kilogram pšeničnog mekog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 700 mililitara mlake vode
  • Ulje po potrebi

Potrebni sastojci za fil:

  • 700 grama višanja
  • 5 jaja
  • 2 šoljice šećera
  • 750 mililitara jogurta
  • 2 šoljice griza
  • 1 prašak za pecivo

Postupak pripreme:

Najpre pripremamo testo.

U odgovarajućoj posudi sipajte vodu, zatim dodajte so i šećer pa malo promešajte. Sada dodajte pola količine brašna, pa krenite sa mešanjem. To najpre možete raditi uz pomoć varjače, pa kada testo postane gušće, dodajte postepeno ostatak brašna i mesite dalje rukama.

Mesite onoliko koliko je potrebno da testo bude mekano, ali da se odvaja od ruku i ivica vangle. Dobijeno testo podelite na 4 jednaka dela pa oblikujte jednake jufke (loptice, kolačiće…kako već nazivate). Ispod jufkica pospite malo brašna, kako se ne bi zalepile na sto, pa ih prekrijte krpom.

Ostavite da malo odmore i narastu (oko pola sata), a u medjuvremenu pripremite fil.

Jaja umutite penasto uz pomoć miksera, zajedno sa šećerom. Potom u smesu od jaja dodajte jogurt, promešajte, pa dodajte griz i pecivo. Sada uz pomoć kašike promešajte da se svi sastojci sjedine. Fil je spreman. Ostalo je još da pripremite višnje, odnosno da ih očistite od koštica.

U medjuvremenu su jufkice malo narasle, i sada je potrebno da ih rastanjite. Domaća savijača pravi se na poseban način, ne tako težak, ali ipak za početnike ne ni tako lak. Ali, čim jednom prodjete kroz proces, možda ćete ubuduće samo tako i praviti pite. (razumećete zašto kada probate :D)

Na sto najpre stavite čist stolnjak, potom preko njega pospite malo brašna, kako se testo ne bi lepilo. Na sredinu stolnjaka stavite jufkicu pa je par puta rastanjite oklagijom. E, sada je potrebno da dalje rastezanje nastavite rukama.

Najpre jufkicu premažite sa malo ulja, a zatim, prstima idite u krug i razvlačite testo prema spolja. Hvatajte dakle ivicu testa i razvlačite prema spolja, kao kada nešto rastežete (što i radite zapravo). Pazite da testo ne ispuca pa nemojte previše rastezati. Potrebno je da bude onako tanko, skoro providno, ali da nema pukotina.

Kada rastanjite koru na odgovarajuću debljinu sipajte deo fila, pa preko njega deo višanja. Pažljivo urolajte, i to tako što ćete ivice presaviti prema unutra, pa onda urolati. To će sprečiti da fil tokom pečenja iscuri u pleh (a to će sprečiti pola sata ribanja pleha kasnije :D).

I, kada savijete sve četiri kore, poredjajte ih u dobro podmazan pleh, te premažite sa malo ulja. Zapecite pitu na 200 stepeni, dok fino ne porumeni. Tada je izvadite iz rerne pa prekrijte vlažnom krpom, i ostavite da malo odmori. Kroz par minuta će fino da omekne, a kada se prohladi isecite i poslužite.

Po želji pospite sa malo prah šećera za još sladji ukus. Možete iskoristiti i neki toping, ili sladoled, izbor je na vama.

Receptopedija.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *