“Sedam vekova od upokojenja Svetog kralja Milutina”, otvoren Medjunarodni naucni skup u manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog

Svetom Arhijerejskom liturgijom koju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop vranjski gospodin Pahomije u manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog u petak 24.septembra otvoren je Medjunarodni naučni skup “Sedam vekova od upokojenja Svetog kralja Milutina”. Zbog aktuelne političke i bezbedonosne situacije na Kosovu i Metohiji odloženo je svečano otvaranje u Gračanici planirano za 23.septembar 2021.godine.

Pozdravivši sve goste i učesnike skupa, vladika Pahomije je otvorio Medjunarodni skup besedom o značaju Svetog kralja Stefana Uroša Milutina u srpskom narodu.

Prof.dr Dragiša Bojović, upravnik Centra za vizantijsko slovenske studije Univerziteta u Nišu je u uvudnom predavanju istakao i činjenicu da je ovo jedini skup posvećen Sv.kralju Milutinu u trenutku važne godišnjice i da zbog toga ovaj naučni skup ima veliki značaj. Zatim je Njegovo Preosveštenstvo Episkop vranjski Gospodin Pahomije pročitao pozdravno slovo koje je učesnicima skupa uputio Njegova Svetost Patrijarh srpski G. G. Porfirije.

Prof. dr Vlada Stanković, potpredsednik Programskog odbora, i upravnik Katedre za istoriju Vizantije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu je temom “Sedam vekova od upokojenja Svetog kralja Milutina” nastavio izlaganje o životu, zaslugama, ulozi i značaju Sv.Kralja Milutina. Skup je u nastavku dana održan po planu. U toku dvodnevnog naučnog skupa, preko trideset izlagača sagledava značaj, ličnost, zasluge i veličinu Svetog kralja Milutina.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *