Šta je važnije uspeh ili greške?

Svi mi pravimo greške u životu, ali koliko mi dozvoljavamo da utiču na nas zavisi od nas samih. Život nije matematički zadatak, ali se može opisati uz pomoć jednog.

Foto: PČINJSKI 017 – PORTAL 

U školi na času matematike, profesor je rešavao zadatke. Učenica je počela da se smeje nakon što je profesor napisao pogrešan odgovor na tabli. Ali nije očekivala ono što se desilo posle toga.

Profesor je na tabli napisao sledeće:

9Х1=7
9Х2=18
9Х3=27
9Х4=36
9Х5=45
9Х6=54
9Х7=63
9Х8=72
9Х9=81
9Х10=90

Kada je završio pisanje, okrenuo se đacima koji su počeli da se smeju zbog prvog pogrešnog rezultata. Onda im je profesor rekao:

„Namerno sam pogrešio kod prvog rezultata, jer želim da naučite nešto vrlo važno. Ovo je za vas, da shvatite kako će se svet odnositi prema vama. Vi ste videli da sam napisao tačan rezultat 9 puta, ali niko mi nije čestitao na tome. Svi ste se smejali i kritikovali zbog jedne greške. Lekcija je da svet nikada neće ceniti ono što ćete uraditi dobro, čak milion puta, ali će vas kritikovati zbog jedne greške koju ćete napraviti. Ne dozvolite da vas ovo obeshrabri. Uvek treba da se izdignete iznad ismevanja i kritike. Budi jaki.“

Piše: Nenad Tasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *