Stogodišnjica košarke u Srbiji: Izložba u Vranju

Za košarkaške početke u Srbiji, uzima se dolazak William Willanda u Beograd, izaslanika američkog Crvenog krsta, oktobra 1923. godine. Tada je pored drugih američkih igara, demonstrirana i košarka, a polaznici kursa bili su gimnazijalci, nastavnici fiskulture i sokolski prednjaci. Uz aktivnu logističku podršku Sokolske organizacije, tada najmasovnije sportske institucije u zemlji, Vajland je u toku dvomesečnog boravka održao kurseve i za sobom ostavio opremu za košarku, koševe i lopte. Konstrukcije iz Beograda, po završetku kursa gimnazijalci su preneli u II mušku gimnaziju, koja se nalazila na mestu današnje zgrade Politike i nastavili da igraju košarku, navedeno je na sajtu KSS-a.

„Magična igra pod obručima“ naziv je izložbe kojom se slavi stoti rođendan košarke u Srbiji. Od kada je 1923. prva lopta prošla kroz koš na našim prostorima, ova igra je narodu donela mnogo radosti.

Tim povodom, Košarkaški savez Srbije širom države organizuje izložbe koja svedoče o najvećim uspesima srpske košarke.

U nedelju, 25. juna, jedinstvena izložba predmeta i fotografija od izuzetne vrednosti stiže u Vranje. Postavka će pred Vranjancima biti od 11 do 19 časova u Ulici Kralja Stefana Prvovenčanog, na šetalištu kod zgrade stare robne kuće.

Trofeji, zapisnici, odevni predmeti, lopte i još puno toga što od zaborava čuva neke od najblistavijih momenata srpske košarke stižu na jug Srbije.

Nakon više od 10 gradova širom naše zemlje, jedinstvena postavka će u nedelju stići u Vranje, a sa njom i neke od najvećih zvezda srpske košarke. Biće ovo i prilika da se Vranjanci, ljubitelji ovog sporta, druže sa njima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *