STUDIJSKI PROGRAM MASTER PROFESOR TEHNIKE I INFORMATIKE JEDINI AKREDITOVAO PEDAGOŠKI FAKULTET U VRANJU

Studijski program integrisanih (osnovnih i master) akademskih studija za obrazovanje master profesora tehnike i informatike uspešno je reakreditovan na Pedagoškom fakultetu u Vranju Univerziteta u Nišu.

Tako je u ovom trenutku, on jedini fakultet u Srbiji koji obrazuje ovaj tradicionalno deficitarni profil nastavnika Informatike, Tehnike i tehnologije. Velika je potreba na tržištu rada u celoj zemlji za ovim nastavnicima pa zbog toga sve je više gradova i opština koji nude stipendije srednjoškolcima kako bi studirali ovo zanimanje.

U pitanju je moderno koncipiran dvopredmetni studijski program koji je baziran na ključnim trendovima u obrazovnom sistemu u pogledu osavremenjenosti nastavnog procesa, multidisciplinarnosti i primene savremenih informacionih tehnologija u nastavi. Studijski program je usmeren ka sticanju i razvijanju kompetencija studenata za primenu naučnih i stručnih dostignuća u nastavi tehničkih, tehnoloških i informatičkih predmeta u osnovnoj i srednjim stručnim školama (član 3. tačke i 14. Pravilnika o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika i stručnih saradnika u osnovnoj školi; član 2. tačka 16) Pravilnika o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika iz opšteobrazovnih predmeta, stručnih saradnika i vaspitača u stručnim školama). Pored ostalog, ovaj program omogućava i sticanje veština za profesionalno delovanje u pružanju tehničko-informatičke i obrazovne podrške, kao i za istraživački rad i unapređivanje vaspitno-obrazovne prakse.

Student po završetku studija, koje traju 10 semestara, stiče stručni naziv master profesor tehnike i informatike. Metode i oblici rada prevashodno su usmereni na aktivnosti studenata, na dinamičnost procesa nastave i učenja i kvalitet znanja. Pedagoški fakultet je dodatnu tehničko-informatičku podršku izvođenju nastave na ovom studijskom programu obezbedio kroz konkurs Ministarstva prosvete RS i, na taj način, za ove potrebe opremio najsavremenije elektronske učionice.

Pošto je studijski program zasnovan na proučavanju tehničkih, tehnoloških, informatičkih i pedagoško-psihološko-metodičkih disciplina formativnih za profesionalnu delatnost nastavnika, primarna svrha integrisanih akademskih studija tehnike i informatike je da obrazuju nastavnički kadar.
Kao sekundarna svrha smatra se obrazovanje kadrova za rad u različitim poslovnim sistemima u sklopu pružanja tehničko-informatičke i pedagoške podrške razvoju kadrova i slično. U tom smislu, pored rada u školama, zahvaljujući zavidnim programerskim i drugim kompetencijama, jedan broj svršenih i aktuelnih studenata ovog studijskog programa uspešno radi u domaćim i stranim tehnološkim sistemima i programerskim firmama na kreiranju multimedijalnih sadržaja, softverskih rešenja, web strana, održavanju baza podataka…

Upis nove generacije studenata obaviće se u junu.

Ovaj studijski program pruža i mogućnost studiranja uz rad, prekvalifikacije visokoobrazovanih kandidata tehničke struke za rad u nastavi Informatike, Tehnike i tehnologije ili u nastavi uopšte (PPM program), kao i učitelja za rad u predmetnoj nastavi navedenih predmeta.

Budući studenti koji budu došli u Vranje imaju na raspolaganju izuzetno komforan i povoljan smeštaj u Domu za učenike i studente koji se nalazi nedaleko od Pedagoškog fakulteta.

Projekat podržao grad Vranje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *