Sutra je Aranđelovdan: Slava u čast svetog arhangela Mihaila i svih anđela

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Aranđelovdan, jednu od tri najučestalije slave među Srbima. Crkva Aranđelovdan posvećuje svim anđelima, a prvom među njima svetom arhangelu Mihailu.

Verovanje kaže da on nije umro i da dalje po potrebi silazi među ljude, i to kao putnik ili prosjak. Takođe se veruje da arhangel Mihailo prihvata duše umrlih i da merenjem njihova dobra i zla dela na zemlji, odlučuje da li će ih poslati u raj ili u pakao.

Ova verovanja na Aranđelovdan u našem narodu smatraju se istinitim.

Prema narodnom verovanju smatra se da kakvo je vreme na Aranđelovdan, takvo će biti tokom cele zime i proleća. U nekim krajevima Srbije ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može da otera vukove.

Ovo je dan kada treba da posetite crkvu, zatražite sreću i blagostanje, ali i dan kada je poželjno da učinite što više dobrih dela. Izbegavajte svađe, bes, negativnost. Poželjno je da od Aranđelovdana, pa do 28. novembra kada počinje Božićni post, oprostite svojim neprijateljima i očistite dušu, spremajući se za ovaj veliki podvig.

21. novembra obavezno idite u crkvu i zapalite sveću. Molite se svom anđelu. Na ovaj dan tražite od anđela da ispuni vašu najdublju i najvažniju želju. Otvorite dušu i srce, delite radosti i tugu i na kraju se zahvalite. Nebo prima molitvu ceo dan.

22. novembra zatražite od Arhanđela Mihaila da vam pomogne sa teškoćama na poslu. Bilo da je u pitanju želja za većom platom, boljom pozicijom ili drugim poslom, ovu želju zamislite u periodu od 8:48 pa do 9:32.

Postoji predanje prema kome je Arhangel Mihailo kao nagradu od Boga dobio mogućnost da se dva puta godišnje spusti u pakao i oslobodi duše grešnika pružajući im počinak u nebeskom carstvu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *