Svetski dan KONTRACEPCIJEPovodom 26. septembra, Svetskog dana kontracepcije, Centar za prevenciju sa Polivalentnom patronažom u saradnji sa stalnim partnerima Centrom za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Vranje i Crvenim krstom Vranje će od 14 časova u Srednjoj Ekonomsko-trgovinskoj školi organizovati tribinu na temu „Zaštita reproduktivnog zdravlja i prevencija polno prenosivih infekcija“.

Na tribini će poseban akcenat biti stavljen na važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije i odgovornog seksualnog ponašanja u cilju zaštite reproduktivnog zdravlja, ali i mogućnosti planiranja porodice.

 Svetski dan kontracepcije se obeležava svake godine 26. septembra počev od 2007. godine, kako bi se istakla važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije u cilju sprečavanja neplanirane i eventualne neželjene trudnoće, ali uz odgovorno seksualno ponašanje i sprečavanje prenošenja polno prenosivih bolesti što je osnovni preduslov za očuvanje reproduktivnog zdravlja

Planiranje trudnoća efikasnim metodima kontracepcije čuva plodnost i unapređuje opšte zdravlje, za razliku od kontrole rađanja tradicionalnom i nepouzdanom kontracepcijom koja se kombinuje sa čestim pribegavanjem namernom prekidu trudnoće. Poznato je da namerni prekid trudnoće višestruko ugrožava opšte, i posebno reproduktivno zdravlje žena. Otuda je sa ekonomskog aspekta svakako prihvatljivije ulagati u savremenu kontracepciju, koja pruža i brojne prednosti koje mogu da poboljšaju reproduktivno zdravlje žena

Bivoda Bujanovac


Decu iz planiranih trudnoća odlikuju bolje zdravlje i veće šanse za ostvarivanje njihovih potencijalaSavremenu i efikasnu kontracepciju u Republici Srbiji koristi manje od petine žena iz opšte populacije koje su u braku ili vanbračnoj zajednici (18,4%), a tradicionalnu dvostruko više (40,0%). Nijedan metod kontracepcije nikada nije koristilo 24,2% žena.

OK Radio

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *