Tokom aprila i maja obuke u prvoj pomoći za prosvetne radnike


Državna sekretarka Ministarstva prosvete Marijana Dukić Mijatović najavila je danas da će u okviru pilot projekta „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“ tokom aprila i maja biti realizovane obuke u prvoj pomoći za prosvetne radnike koji su uključeni u taj projekat kako bi učenici imali što bezbednije uslove tokom časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i tokom boravka u školi.

Dukić Mijatović je na današnjoj manifestaciji „Moje zdravlje, moje pravo“ koja je održana u Beogradu, navela da je ukupno 95 škola uključeno u taj pilot projekat i da je reč o 73 osnovne i 22 srednje škole, odnosno 194 odeljenja.

Naš cilj je da broj ovih škola bude sve veći, da deca imaju što više fizičkih aktivnosti i da naša deca budu što zdravija, istakla je Dukić Mijatović.

Ona je ukazala na značaj fizičkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola i navela da je to i bio cilj projekta na čijoj realizaciji resorno ministarstvo radi zajedno sa ministarstvima zdravlja i sporta.

Državna sekretarka je napomenula da je nastava fizičkog i zdravstvenog vaspitanja prisutna u svim školama u Srbiji i da se realizuje kao obavezan predmet koji je propisan kako programom, tako i planom nastave i učenja.

Ono što mi želimo sa projektom „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“ je da napravimo jedan iskorak i da se upravo ovo ne zasniva samo na obaveznom predmetu, već da to budu kako časovne, tako i vančasovne i vanškolske aktivnosti, rekla je državna sekretarka.

Pomoćnica ministra zdravlja Jelena Janković navela je da je resorno ministarstvo obezbedilo obuku lekara koji će raditi sistematske preglede učenika koji se bave školskim sportom.

Nama je cilj da u okviru ovih aktivnosti postignemo redovnu fizičku aktivnost učenika uz praćenje zdravstvenih parametara koji će pokazati rezultate našeg truda, da sva deca u školi budu aktivno uključena u sport i tako doprinesu svom zdravlju, rekla je Janković.

Ona je izrazila uverenje da će kontrolni pregledi pokazati da sport i aktivnosti kojima se bave nastavnici i učenici u školama imaju rezultate.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović izjavio je da ta organizacija svake godine obuči između 35.000 i 40.000 dece i odraslih tehnikama prve pomoći i dodao da je cilj da se manifestacijama poput današnje omogući deci da odrastaju srećno i zdravo.

Crveni krst Srbije je, povodom Svetskog dana zdravlja, organizovao edukativne radionice prve pomoći u kojima su učestvovali učenici i nastavnici sedam osnovnih i srednjih škola sa teritorije Beograda uključenih u realizaciju projekta „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“, volonteri, predstavnici ministarstava koja su nosioci projekta, kao i predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *