U Domu Vojske u Vranju otvorena izložba “78 fotografija”

U Domu Vojske u Vranju otvorena  je izložba pod nazivom “78 fotografija”. Fotografije treba da služe kao podsetnik za nezaborav onima koji su ova vremena preživeli, rekao je na komandant 4.brigade Kopnene Vojske, brigadni general Slobodan Stopa.

Foto: Pčinjski 017

-Na hiljade ratnih slika, a kamoli ovih 78, koliko ih je na izložbi, ne bi bilo dovoljno da se sagledaju sve dimenzije brutalnog napada najveće svetske vojne sile na jednu malu I nedužnu državu. Savezna Republika Jugoslavija našla se na udaru NATO snaga radi navodnog sprečavanja ”humanitarne katastrofe”albanskog stanovništva na Kosovu I Metohiji. Računalo se da će za ostvarenje nihovog glavnog cilja biti dovoljno nekoliko dana žestokih masovnih udara, sa preovlađavajućim vazduhoplovnim dejstvima I dejstvima sa distance, uz kombinaciju sa terorističkim dejstvima na Kosovu I mEtohiji.Kako do toga nije došlo, zbog odlučnog vojnog opštenarodnog otpora agresiji, NATO se orjentisao na paralisanje celog sistema funkcionisanja društva, ne razdvajajući vojsku I civile, cinično podvodeći njihovo stradanje pod nazivom “kolateralna šteta”.

Na udaru su se zatim našli i proizvodni objekti civilne namene, mostovi I pruge, toplane, bolnice pa čak I škole I nacionalna televizija.Tako se NATO agresija pretvorila u opšti kazneni  rat.  Zbog toga se ovom izložbom prvenstveno naglašavaju ti elementi NATO agresije, tokom koje su korišćena I zabranjena ubojna sredstva-municija sa osiromašenim uranijumom.

Tokom 78 dana agresije izvršeno je oko 2.300 vazdušnih udara na više od hiljadu objekata širom zemlje.Bilo je angažovano više od hiljadu borbenih aviona NATO snaga I lansirano preko 400.000 projektila, ukupne težine 22.000 tona. Upotrebljeno je više od 1.300 krstarećih raketa ogromne razorne moći. Iako je Ženevskom konvencijom zabranjena upotreba  kasetnih bombi, izručeno je 37.000 za dejstvovanje po ž ciljevima. Samo od njih stradalo je više od 200 civila, među kojima je bilo 88 dece, na desetine starih osoba I bolesnika na lečenju, rekao je na otvaranju izložbe brigadni general Stopa.

Foto: Pčinjski 017

Izložbu su “78 fotografija” imali su priliku da vide građani Čukarice, Banja Luke i Niša, Vranja, a narednih dana biće u Kraljevu, Novom Sadu i Kragujevcu. Izložba “78 fotografija” biće otvorena u Vranju do 7. juna.

Piše: Nenad Tasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *