Uloga pomoći Evropske unije Srbiji u ubrzanju i poboljšanju integracije Roma.

Danas su ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević razgovarali sa predstavnikom Evropske komisije Holgerom Šrederom, članovima Delegacije Evropske unije u Srbiji i predstavncima Inicijative Roma Otvorenog društva o inkluziji Roma u Srbiji.

Tema sastanka bila je i uloga pomoći Evropske unije Srbiji u ubrzanju i poboljšanju integracije Roma.

Žigmanov je izrazio zahvalnost predstavnicima EU na kontiunuiranoj podršci koju prižaju Vladi Srbije u radu na programima integracije Roma i Romkinja.

Pored toga on je naglasio da rad na inkluziji ove ranjive društvene grupe zahteva složen multisektorski pristup predstavnika izvršne vlasti, civilnog sektora, romskih udruženja i organizacija, kao i lokalnih vlasti čije se dobre prakse mogu koristiti kao model koji može doprineti boljoj implementaciji predloženih mera.

Glavna tema sastanka bile su mere inkluzije Roma u procesu izrade planskih dokumenata i programiranja mera u okviru pretpristupnih fondova, prvenstveno onih koji se odnose na oblasti obrazovanja i zapošljavanja, ali i sektora energetike i zaštite životne sredine.

Miščević je istakla da u Srbiji postoji politička volja da se radi na integraciji Roma i da naša država želi da bude primer drugim zemljama u regionu, kad je reč o ovoj temi, ali i da uči iz primera dobre prakse država članica EU.

Ona je ukazala na to da je naša država otvorena da u procesu programiranja uključi mere i projekte koji mogu da doprinesu postizanju što boljih rezultata.

Prema njenim rečima, integracija ove osetljive društvene grupe, posebno na polju zapošljavanja, ima svoje značajne ekonomske efekte.

Na sastanku je postignuta saglasnost o potrebi dalje podrške unapređenju položaja romske zajednice u Srbiji kroz finansiranje projekata koji su namenjeni unapređenju obrazovanja, zapošljavnja, kao i socijalnog stanovanja, navedeno je na sajtu Vlade.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bartolini i direktor Inicijative Roma Otvorenog društva Željko Jovanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *