Usvojen prvi evropski zakon o veštačkoj inteligenciji


Nedavno je Evropski parlament (EP) usvojio Zakon o veštačkoj inteligenciji (AI) koji treba da zaštiti osnovna prava, demokratiju, vladavinu prava i ekološku održivost u oblastima koje su vezane za AI, uz istovremeno podsticanje inovacija i uspostavljanje Evrope kao lidera u ovoj oblasti.

Novi zakon su podržala 523 poslanika, dok je 46 bilo protiv, a 49 se uzdržalo od glasanja, navodi se na veb stranici Evropskog parlamenta.

Na osnovu novih pravila, zabranjene su određene AI aplikacije koje prema mišljenju zakonodavaca ugrožavaju prava građana, a u ovu kategoriju spadaju i sistemi koji sprovode kategorizaciju na osnovu biometrijskih podataka ljudi.

Organi reda će moći da koriste biometrijske identifikacione sisteme (RBI) “u realnom vremenu” samo u izuzetnim slučajevima koje su veoma usko definisani, kao što su potraga za nestalom osobom ili sprečavanje terorističkog napada.

Upotreba takozvanih “post-remote RBI” sistema se smatra visokorizičnom situacijom koja je moguća samo uz posebno sudsko odobrenje.

Aplikacije na bazi vještačke inteligencije (AI) koje umеju da prepoznaju emocije će biti zabranjene na radnom mestu i u školama.

Sistemi veštačke inteligencije opšte namene (GPAI) i GPAI modeli na kojima su zasnovani moraju da ispune određene zahteve za transparentnost, uključujući usklađenost sa zakonima EU o autorskim pravima i objavljivanje detaljnih sažetaka sadržaja koji se koriste za obuku.

Zakon navodi da audio i video sadržaj koji je nastao uz pomoć veštačke inteligencije (“dipfejks”) mora da bude jasno označen.

– Konačno imamo prvi svetski obavezujući zakon o veštačkoj inteligenciji da bismo smanjili rizike, stvorili nove mogućnosti, doneli transparentnost i borili se protiv diskriminacije – rekao je koizvjestilac Komiteta za unutrašnje tržište EU, Brando Benifei.

Izvor: 6yka.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *