Uvode se novi modeli nastaveMinistar prosvete Mladen Šarčević rekao je za RTS da se uvode četiri novine u obrazovanje, i to program međunarodne mature koja je uvedena u Desetoj gimnaziji i obuhvata treću i četvrtu godinu, u Nišu će biti u Gimnaziji “Svetozar Marković”, i u Novom Sadu u Zmaj Jovinoj, prenose mediji.

“To je vrhunski program, ocene se podižu za dva nivoa više od maksimalne petice, to su najkvalitetniji modeli obrazovanja u svetu. Novina su i sportska odeljenja koja su otvorena u školama u osam gradova među kojima je i Gimnazija “9.maj” u Nišu. Učenici koji pohađaju ova odeljenja imaće predmete vezane za sport, teoriju treninga, sport i zdravlje”, poručuje Šarčević.

Kako navodi, mladi će po završetku srednje škole biti u mogućnosti da se opredele za karijeru sportskog novinara, sportsku medicinu kao i nastavnika ili trenera.

„Išli su isključivo u gimnaziju koja se samo zvala sportska, koja je bila po programu opšte gimnazije. Sada tražimo visoko postignuće i entuzijazam kandidata, nastava će se prilagođavati njihovim obavezama, moraju da budu vrhunski sportisti, taj model ćemo da proširimo po Srbiji, ali tražimo da se uči“, kaže ministar.

Treći program se tiče nadarenih učenika za društvenu nauku, istoriju i geografiju, a raniji programi za hemiju i biologiju su takođe atraktivni, kao i za fiziku, matematiku i filologiju, dodajući da su učenici za informatiku najbrojniji.

Četvrta novina se odnosi na kombinovani rad sa učenicima u vreme pandemije.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *