
Omiljen, jednostavan i neodoljivo sladak! Vanilice su jedan od onih kolača koji svi vole i kome se svi raduju! U Srbiji se prave za vreme praznika, proslava ali i bez posebnog povoda. Portal za kulinarske recepte „Food 52“ proglasio je srpske vanilice najboljim prazničnim kolačem na svetu.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 500 g masti
- 2 dl jogurta
- 1 šolja šećera
- 3 kesice vanilin šećera
- prah šećer
- džem od šljiva ili kajsija
Priprema:
Mikserom umutiti mast sa šećerom, pa dodati jogurt. Postepeno dodavati brašno i umesiti glatko testo. Radnu površinu dobro posuti brašnom pa rastanjiti testo na debljinu od 5 mm. Čašicom ili kalupom vaditi vanilice i ređati ih u pleh obložen papirom za pečenje.
Na temperaturi od 150 stepeni C peći vanilice 15-ak min. Obratiti pažnju da ne porumene previše. Prohladiti ih, pa spajati džemom. Gotove vanilice valjati u prah-šećer pomešan sa vanilin šećerom. Prijatno!