Vučić nosilac SNS listePredsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će biti nosilac liste Srpske napredne stranke i da će se boriti za svaki glas, a ne za „prikaz lažne demokratije“.

„Ni od koga neću da tražim da glasa za Šešelja, Šapića, Gocu Čomić, Čanka, moliću ljude da glasaju za Srpsku naprednu stranku, a ne za Socijalističku partiju Srbije ili bilo koga drugog, osim ako ne budemo u koaliciji“, istakao je Vučić.

On je rekao da je glasanje „sveta stvar“ i da ljudi nemaju prava da se ponašaju neodgovorno, jer ne odlučuju samo o svojoj sudbini, već i o sudbini svoje dece i roditelja, ali i svoje države. „Ja ću tražiti od građana odgovornost. Tražiću poštovanje rezultata i rada“, istakao je Vučić.

On je rekao da treba da se sastane sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da veruje da će ključna tema razgovora biti Kosovo. Naglasio je da su svi razgovori o Kosovu teški, jer „svako rešenje koje bude dolazilo spolja, ili od Albanaca, odnosiće se na priznavanja Kosova“. „Moramo da pronađemo formulu za normalizaciju koja će biti bez toga“, rekao je Vučić i dodao da u ovom trenutku ne vidi rešenje koje bi bilo podjednako nezadovoljavajuće i za Beograd i Prištinu, a da je nekada to mogao. Obilazeći kasarnu u Topčideru, Vučić je rekao da ne zna kada će biti nastavljeni razgovori sa Prištinom, ali smatra da stvari na kraju uvek moraju da se reše razgovorom.

Vučić je snižavanje cenzusa sa pet na tri odsto video kao suštinski demokratsku normu i rekao da nikome neće u budućnosti pasti na pamet da to promeni. Ocenio je da će i za Srpsku naprednu stranku biti teško da obezbedi 40 odsto žena na listama i da će to biti teško i u lokalnim samoupravama, ali smatra da je to odluka koja se donosi za budućnost.

Upitan o negativnim komentarima na učešće poslanice Demokratske stranke Gordane Čomić u skupštinskoj raspravi o izmeni izbornih zakona, Vučić je istakao da se neće mešati u „njihove unutrašnje stvari“, da Čomić ne misli dobro o njemu, a da ni on o njoj „posebno dobro ne misli“. Rekao je da su ga optuživali da je vlast isključila jednu kablovsku televiziju koja „24 sata vodi kampanju protiv njega“, koja je pristrasna i neprofesionalna, dodavši da je vlast rekla dajte da se emituje na svim mrežama, da je svi vide.

Vučić je rekao da reakcija ministra zdravlja Zlatibora Lončara o Crnogorcima na funkcijama nije bila dobra i da ga je zamolio da se izvini, kao i da misli da je Lončar to uradio juče u Prokuplju, ali da nije siguran.

„Mi moramo da imamo jednaka prava i jednake uslove, jednaka pravila za sve. Jednaka za Crnogorce i Srbe i da pokažemo razliku između nas i njih i da se tom razlikom ponosimo, nadajući se da je neće biti u budućnosti“, rekao je Vučić. Istakao je da želi dobre odnose sa Crnom Gorom, ali i da govori o položaju srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

Vučić je rekao da je Vojska Srbije na američkom sajtu o vatrenoj snazi sada na 63. mestu, a da je prošle godine bila na 76, dodavši da je očekivano da je bolja od ostalih u regionu. Razgovor sa Vučićem u kasarni na Topčideru vodio je novinar pinka Bojan Dacović, a Vučić je posetu tom vojnom objektu objavio na instagram profilu Budućnost Srbije.

Izvor:  FoNet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *