Vučić s Putinom rano popodne u „četiri oka“

Facebook/ Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se oko 14.30 sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u četiri oka, iza zatvorenih vrata.

Važnost susreta „jedan na jedan“ srpskog i ruskog lidera jasno je najavljena tokom prošlonedeljne posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Vučić je nakon tog sastanka, koji je, kako je Lavrov rekao, upriličen zbog predstojećeg sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući, izjavio da je od ruskog šefa diplomatije „dobio određene ocene koje su ga kao predsednika dodatno zabrinule, a tiču se različitih planova i ideja po pitanju rešavanja kosovske krize.

„Ne želimo da svi budu konsultovani, pitani, a da Rusiju niko ništa ne pita. Rusija je uvek podržavala Srbiju, u skladu sa odlukama Generalne skupštine UN da se dijalog vodi pod okriljem EU“, rekao je Vučić i najavio da će sa ruskim predsednikom Putinom razmeniti ocene, iskustva i saznanja o događajima i odnosima na međunarodnoj sceni.

Uoči današnjeg razgovora sa ruskim predsednikom u Moskvi stigla je i vest koju je objavio Njujork tajms, da će Vučić 27. juna u Beloj kući razgovarati sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Na susret u Beloj kući Vučić će tako otići, kako su za Tanjug ranije ocenili poznavaoci međunarodnih prilika, obavešten „iz ruskih kanala komunikacije sa SAD “ u kom pravcu se kreće kosovsko pitanje.

Kosovsko pitanje je svetsko, potvrđuje se na kraju u Savetu bezbednosti UN i kod svakog takvog pitanja strana koja ga rešava, u ovoj situaciji SAD, o planovima obaveštava glavnog partnera, u ovom slučaju – Rusiju, ocenjuju analitičari.

Stav Rusije je načelno poznat.

Putin je vise puta naglašavao da se Moskva zalaze za izradu kompromisnog rešenja, prihvatljivog za Beograd, koje mora da odobri Savet bezbednosti UN.

A pred posetu Beogradu, Lavrov je pojasnio i da će Rusija podržati sporazume sa Kosovom koji ce biti prihvatljivi za srpski narodi, ali ne na osnovu onoga što piše na papiru, već na osnovu mogućnosti njihove realizacije, aludirajući na briselski sporazum.

U svakom slučaju, današnji razgovor u Moskvi i onaj koji sledi za tri dana u Vašingtonu, mogli bi biti presudni za dalju sudbinu kosovskog pitanja i poziciju Srbije u odnosu na njene zahteve i očekivanja.

Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *