Zajednički prelaz sa Severnom Makedonijom, uzor i za ostale prelaze u regionu

Foto: 021.rs

Godinu dana prošlo je od uspostavljanja zajedničke granične kontrole “one stop shop” na prelazu Tabanovci – Preševo, a predstavnici carinarnica, Transportne zajednice i CEFTA sekretarijata uverili su se kako nakon godinu dana funkcioniše zajednička kontrola.

Krajem avgusta 2019. godine predsednici Vlade Srbije Ana Brnabić i Severne Makedonije Zoran Zaev otvorili su zajednički granični prelaz na kojem se građani zaustavljaju samo jednom na granici Srbije i Severne Makedonije, a kako bi promovisali integrisano upravljanje granicama u celom regionu, prelaz su posetili predstavnici Transportne zajednice, Saveta za regionalnu saradnju i CEFTA Sekretarijata.

Implementacija projekta “one stop shop” za integrisano upravljanje granicom je obostrani prioritet, jer omogućava da ni putnici ni privrednici ne gube vreme u čekanju na granici. Prelazi na kojima se vrši zajednička kontrola značajno doprinose unapređenju prometa preko granice – kažu u Upravi carina.

Integrisani prelaz podrazumeva da se prilikom ulaska i izlaska iz dve zemlje, putnik ili prevoznik zaustavljaju samo na jednom mestu radi kontrole, što značajno ubrzava promet.

Zajednički granični prelaz posetili su generalna sekretarka Saveta za regionalnu sardanju Majlinda Bregu, direktor Sekreterijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek, direktor CEFTA Sekreterijata Emir Đikić, kao i domaćin posete direktor Carinske uprave Severne Makedonije Gojko Tanasoski, upravnik carinarnice Niš Saša Milenković i šef carinske ispostave Preševo Senad Radončić.

Izvor: Južne vesti

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *