Zašto je čitanje dobro za nas?Da li ste znali da ljubav prema čitanju vaš mozak može zaštititi od Alchajmerove bolesti, smanjiti uticaj stresa na vaš organizam, osnažiti pozitivno mišljenje i ojačati prijateljske veze? Evo 10 načina na koje naše telo i duh ojačavaju čitanjem.

1. Čitanje poboljšava pamćenje

Čitanje mozgu daje kompletno drugačiji tretman nego gledanje televizije ili slušanje radija. Bez obzira na to da li čitate zahtevnu literaturu ili uputstvo za upotrebu nekog kućnog aparata, delovi mozga koji su zaduženi za funkcije kao što su vid, jezik i učenje putem asocijacija povezuju se u jedinstvenu neuronsku mrežu koja je specifična za aktivnost čitanja, što donosi brojne blagodeti sa mozak. Dr Ken Pju, direktor istraživačke laboratorije Haskins, kaže da ova navika stimuliše naš mozak na mišljenje i pozitivno utiče na koncentraciju.2. Čitanje može pomoći pri rekreaciji

Jedan od trendova savremenog vežbanja jeste vežbanje uz knjigu (na steperu, traci za trčanje, sobnom biciklu). Knjiga može da nam okupira pažnju dok vežbamo, prema “Weight Watchers” magazinu, i na taj način duže se možemo zadržati na spravi za vežbanje i svoj trening učiniti efikasnijim.

Dr Mišel Olson, profesor sa Oburn univerziteta, za pomenuti magazin objašnjava da je važno, pri čitanju i vežbanju, voditi računa o položaju ramena i vrata, a neke od savremenih mašina nude i postolje za knjige ili časopise koje korisnici sprava čitaju dok vežbaju.

3. Čitanje podmlađuje mozak

Nedavno sprovedena studija na Raš univerzitetskom medicinskom centru pokazala je da čitanje može “izbrisati” nekoliko godina starosti našeg mozga.

Odrasli koji svoje slobodno vreme provode angažovani u kreativnim i intelektualno izazovnim aktivnostima (kao što je čitanje) za oko 32% imaju nižu stopu pada kognitivnih funkcija kasnije tokom života.

“Izazovi za mozak čine ga efikasnijim, tako što menjaju njegovu strukturu tako da može da funkcioniše pravilno uprkos neuropatologiji koja se povezuje sa godinama,” objašnjava Dr Robert S. Vilson, profesor neuropsihologije sa Raš univerzitetskog medicinskog centra.

Još jedna studija pronašla je da odrasli koji redovno čitaju ili igraju mentalno zahtevne igre poput šaha ili slagalica za oko 2 i po puta manje obolevaju od Alchajmerove bolesti, prenosi “ABC News”.

4. Čitanje može otkloniti stres

Zanimanje omiljenom literaturom može smanjiti nivoe nezdravnih hormona stresa poput kortizola, prenosi “Weight Watchers”.

U studiji sprovedenoj u Velikoj Britaniji, učesnici su se izlagali aktivnostima koje su im izazivale anksioznost, a zatim su nekoliko minuta čitali, slušali muziku ili igrali video igrice. Nivo stresa kod onih koji su čitali opao je za 67%, što je značajno više u odnosu na one koji su slušali muziku i igrali igrice.5. Čitanje povećava fond reči

Čak iako je većina nas davno izašla iz školskih klupa, danas je široko rasprostranjen stav da se proces obrazovanja može odvijati neprekidno kroz život. Tako i čitanje može proširiti fond reči kojim raspolažemo.

Štaviše, istraživači procenjuju da je oko 15% svih reči koje naučimo tokom života, naučeno putem čitanja, piše “Scholastic”. Ovo je posebno važno za decu, čiji fond reči je u direktnoj i snažnoj vezi sa knjigama koje čitaju.

6. Čitanje poboljšava empatiju

Priče koje čitamo nude nam perspektive koje nam mogu promeniti život, smatraju istraživačica Jork univerziteta.

Postati umešan u živote likova povećava našu sposobnost razumevanja emocija drugih ljudi. Posmatranje sveta očima Olivera Tvista, na primer, može nam učiniti bliskijim probleme sa kojima se sreću napuštena deca.7. Čitanje može pomoći definisanju životnih ciljeva

Čitanje o nekome ko je prevazišao probleme i prepreke na putu ka svom cilju i nas same može podstaći da definišemo i dosegnemo svoje ciljeve, smatraju istraživači sa Ohajo univerziteta.

Ukoliko biste voleli povišicu, lik iz knjige koji istu zahteva od svog šefa može nas podstaći da učinimo isto. Što se više identifikujemo sa likovima i njihovim iskustvima, to je veća verovatnoća da će nas oni podstaći na akciju.

8. Čitanje pomaže da se osećamo povezanijim međusobno

Kada se identifikujemo sa likovima u knjigama, možemo iskusiti osećaj povezanosti sa drugim ljudima, navode istraživači Univerziteta u Bafalu.

Drugim rečima, čitanjem “Marley and me“, možemo se bolje razumeti sa ljudima koji vole i gaje pse.

9. Čitanje nas može razvedriti

Priče sa srećnim krajem svakako nas rasvesele, ali i mimo toga, različite priče koje u knjigama pratimo i na suptilnije načine mogu izazvati pozitivna osećanja. Čak i manji događaji u priči mogu podgrejati neka lepa sećanja.

Na primer, ako glavni lik u knjizi ide na plažu, i mi se možemo prisetiti sopstvenog odlaska na plažu gde smo uživali.10. Čitanje pomaže da uštedimo

Prosečna cena knjige iznosi od 500 do 1500 dinara. U proseku je potrebno šest sati da se knjiga pročita, kažu “Weight Watchers”-i.

U poređenju sa nekoliko odlazaka u bioskop, odlaskom u zabavni park ili nekoliko večera u restoranima – čitanje je mnogo jeftinije, a odnos uloženog novca i zadovoljstva koje knjigoljupci osećaju ide u prilog čitanju.

A tu je i lokalna biblioteka, što znači da troškovi čitanja mogu biti zaista simbolični, a benefiti, očigledno, nemerljivi.

Psihoverzum.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *