10 zanimljivih činjenica o spanaću




U narednim redovima ćemo vam otkriti 10 činjenica o spanaću sa kojima možda niste bili upoznati do sada, a saznaćete i koji je najbolji način da se pripremi ova namirnica kako biste dobili najviše koristi od njene konzumacije.

1. Kada bi uporedili količinu gvožđa u 100 grama spanaća i 100 grama jednog burgera od junećeg mesa, pronašli bi više gvožđa u spanaću nego u mesu (3,57mg prema 2,49mg)

2. Najveća količina spanaća se uzgaja u Kini, oko 26 miliona tona godišnje, što čini oko 92% ukupne svetske proizvodnje ove namirnice.

3. Spanać je kao biljka za ishranu otkriven u antičkoj Persiji, dok je u Kinu sa ove teritorije stigao tek u 7. veku. Iz tog razloga ga i danas u ovoj dalekoistočnoj zemlji zovu „persijski zeleniš“.

Bivoda Bujanovac


4. U SAD postoji Nacionalni dan spanaća koji se slavi 26. marta svake godine.

5. Slikari su u srednjem veku koristili spanać za pravljenje zelene boje.

6. Za razliku od drugog povrća, spanać je zdraviji kada se jede nakon kuvanja nego u sirovom stanju.

7. Spanać je idealna hrana kada ste na dijeti budući da 100g ove namirnice sadrži samo 23 kalorije.

Bujanovacka Banja


8. Svi znamo da krastavac ima puno vode u sebi, ali da li ste znali da se u sastavu spanaća nalazi čak 91% vode?

9. Zbog svoje velike količine gvožđa, spanać je veoma blagotvoran za našu kosu, tako da ako imate problema sa ćelavljenjem, povećajte unos ove namirnice.

10. Spanać je najbolje konzumirati ne kasnije od osam dana nakon što je ubran.

City Magazine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *